Велинград - online - Вряла вода от Власа наводнява основите на рушащия се басейн 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Вряла вода от Власа наводнява основите на рушащия се басейн
Публикувано 2008-09-23 08:46:00 от темпо

От няколко месеца вряла вода от извора Власа е избила в района между Градския стадион и рушащата се сграда на недовършения закрит плувен басейн. Хората, живеещи наблизо, гледат седмици наред как водата блика от земята без някой да вземе мерки да поправи водопровода и да спре теча. След това решили да се възползват от подаръка на природата и направили импровизирано “водохващане”. В момента могат да си наливат топла вода от една тръба, както и да варят компоти на по-дълбоките места - досуш като в Каменица, на самия извор Власа.
Течът е доста силен и всичката вода изтича точно в основите на стария започнат и недовършен закрит плувен басейн. Сградата, която бе продадена в средата на 90-те години и оттогава си търси инвеститор, е полуразрушена: голяма част от тухлите са откъртени и вече вградени в къщи в ромските махали, железата са изчезнали, а са основите открай време се говори, че потъват. Сега, при кубиците вода, които наводняват основите, рушащата се конструкция става още по-опасна.
Пак да подчертаем, че абсолютен собственик на водата от Власа е държавата и по-точно Министерството на околната среда и водите. То раздава разрешителните за ползване и събира таксите за това. Обаче наред с подобни права всеки собственик има и задължения. Все пак топла минерална вода, на която във всяка друга европейска държава гледат като на национално богатство, си тече от спукания водопровод и то не от ден-два, а от много месеци.
В същото време велинградчани масово се оплакват, че топлата вода в баните или я няма, или не достига, а част от минералните чешми по улиците, с които хората са свикнали, са спрени. Само преди месец в кв. Каменица обявиха, че са готови да тръгнат на война заради извора Власа. Живеещите в квартала около стадиона и басейна се питат дали да направят подписка, та дано някой да обърне внимание и да спре теча. Или, насърчавани от бездействието и безхаберието на държавата, да продължат да си ползват врялата вода.
Темата е на вниманието не само на екоминистерството, а и на ведомствата, които трябва да следят за безопасността на полуразрушения басейн. Опасността от инцидент никак не е за подценяване и затова мерките трябва наистина да са спешни.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай