Велинград - online - Нов вело-поход до Гърция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нов вело-поход до Гърция
Публикувано 2008-09-29 21:42:08 от темпо

В началото на май, в навечерието на Гергьовден, група ентусиасти колоездачи от Велинград изминаха на велосипеди 370 километра до и от Кавала. В навечерието на Деня на независимостта 22 септември Александър Гайдев, Илко Овчаров, Иван и Христо Бойкинови и Сотир Николов повториха вело-похода до Гърция, но този път в посока Аспровалта.
“Бяхме в Южна България” - мнението на участниците във вело-похода е такова не само заради историческите факти, а и заради огромния брой български туристи, превзели курортите на южната ни съседка. Както и заради щастливата, но съвсем не рядка случайност, да попаднат в гръцка кръчма с меню изцяло на български, със собственици семейството българка и грък Мирослава и Йоргос Балтас и дори да открият роднински връзки.
На въпроса защо ходят да карат колела в Гърция, велинградчани отговарят: “Ходим, защото е по-близо, родно и го уважаваме. И защото цената на стая в туристическите спални, каквито са хотелите във Велинград, е над 100 лева, а в Гърция сега е 30 евро”. Пътищата също са класи над българските!
Вело-походът има и опознавателен характер. От градчето Ставро в красивия залив Аспровалта през града на Аристотел - Олимпиада, стигат до кораб, който ги отвежда към полуостров Атон. Гледката от морето към зеления полуостров, осеян с православни манастири, е внушителна и незабравима. Туристите на кораба, от които над 90% са българи, стават свидетели на факта, че всички други манастири се ремонтират, строят и дострояват, само българският Зографски манастир - не.
Следващ вело-поход ще има, посоката сигурно отново ще е Кавала и остров Тасос. Но на Атон има едно предизвикателство, на което Александър Гайдев едва ли ще устои - връх, който чака да бъде покорен.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола