Велинград - online - Общината сложи бариера пред презастрояването 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината сложи бариера пред презастрояването
Публикувано 2008-09-29 22:43:58 от темпо

За първи път Общинският съвет на Велинград гласува и прие решение, с което сложи бариера пред презастрояването на курорта. Това стана на сесията на 24 септември, а предложението дойде от кмета Иван Лебанов и бе подробно разяснено от главния архитект Тодор Енев.
Във Велинград започна да набира скорост строителството на 5-етажни сгради и за да не стане като в Слънчев бряг и Банско, Общинска администрация предложи да се ограничи възможността в малки парцели да се строят високи сгради. По закон Велинград попада в границата на градовете до 30 000 жители, в които е разрешено ниско застрояване - до 3 етажа и средно застрояване - до 4-5 етажа. Законът за устройство на територията (ЗУТ) и Наредба 7 определят параметрите на застрояване, според които за Велинград коефициентът на интензивност (т.нар. “кинт”) е до 2.0. До момента община Велинград не е приела специфични правила и норми по отношение на тези параметри. Законът обаче позволява на общините да налагат такива ограничения и част от тях се възползват - например общините по Черноморието забраниха строителството по време на летния сезон, което във Велинград е разрешено. Сега за първи път Община Велинград реши също да въведе специфични правила и по-конкретно да намали коефициента на интензивност от 2.0 на 1.5.
Това решение ще ощети предприемачите, които са имали намерение да строят големи сгради на 5 етажа и сега ще загубят 0.5 от разгърната застроена площ. При тях печалбата идва от построяването на 4 и 5 етаж, обясни арх. Енев и при новия норматив ще бъдат принудени за по-големи сгради да закупуват по-големи парцели. В същото време общината ще се застрахова от това в малки парцели да щръкнат високи сгради, а благодарение на по-големите парцели новите големи сгради би трябвало да имат достатъчно площ за паркинги (по закон паркингите трябва да са в парцела на сградата, а не по улиците на курорта).
Твърдо против предложението се обяви председателят на Комисията по ТСУ Александър Гагов, който се опита да представи своето мнение и като решение на комисията. Според него на този етап Велинград не може да си позволи да отсява инвеститорите, градът не е презастроен и има нужда от строежи.
Кметът Иван Лебанов отговори: “Всички се възмущаваме от свръхзастрояването по Черноморието. Не искаме и Велинград да изглежда така!”. Той директно призова групата на ДПС да прояви разум, а не договорки при гласуването. Тома Пачалов също заяви, че за първи път ОА има смелостта да предложи подобен ход и затова заслужава поздравления. “Велинград трябва да остане в синхрон с природата, а не да се издигат кули като в София”, смята съветникът.
Д-р Чешмеджиев постави въпроса защо намаляването на кинта от 2.0 на 1.5 се въвежда и за земите извън регулация. Арх. Енев обясни, че масово се купуват ниви извън регулация на ниски цени, които се преотреждат за парцели и стават прилежаща територия на града. Там ще се строят големи сгради от апартаментен тип, което в близките години ще увеличава проблемите на Велинград с паркирането, трафика и инфраструктурата. “Териториите, които сега са извън регулация, ще се развиват - да не задаваме проблеми в зародиш!”, призова архитектът.
По темата искаше да се изкаже и депутатът Фидел Беев, но съветниците влязоха в процедура на гласуване и председателят М. Джамбаз не можеше да му даде думата. По-късно Ф. Беев обяви, че с такова решение съветниците са обявили война на бизнеса и са ударили цените на имотите. 21 съветници, включително от ДПС, подкрепиха предложението, шестимата от ВМРО и БЗНС се въздържаха. Определените с решението параметри за ниско застрояване до 3 етажа с кота стреха до 10.00 м са: плътност на застрояване - 60%, интензивност на застрояване - 1.2, необходима озеленена площ - 40%. За средно застрояване до 4 етажа с кота стреха до 12.00 м: плътност на застрояване - 70%, интензивност на
застрояване - 1.5, необходима озеленена площ - 30%.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай