Велинград - online - Скромен паметник пази българщината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Скромен паметник пази българщината
Публикувано 2008-10-07 08:40:18 от темпо

Открай време нашият народ свято тачи паметта на падналите по бранните полета за утвърждаване на българската държавност, за освобождение и обединение на българските земи. Израз на това уважение са многобройните войнишки паметници, издигнати из цялата страна.
В това отношение не прави изключение и Чепинският край. Във всички селища на Коритото има войнишки паметници. Те са строени в различно време - преди, по време или след Втората световна война.
Два паметника се намират в планинската част на нашия район - на връх “Велийца” и на “Цветкова могила”. Първият от тях е за прослава на воините от 27 пехотен Чепински полк и от 39 пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война. Той е по-известен сред местното население, многократно е посещаван от велинградските туристи, ежегодно запасните воини от града ни организират до там автопоход.
За паметника на “Цветкова могила” се знае много малко - особено сред младите хора. Пък и достъпът до него е по-труден поради липса на удобен транспорт. Той е скромен, както е бил скромен и войнът, в чиято памет е издигнат. На него четем:
“Редник Цвятко Христов от 5 погранична рота от с. Башикарово, Пазарджишко, убит из засада от турските войници, когато е поправял покрива на поста на 3 май 1912 г.
Поклон на доблестния войник!
От почитателите му”
Паметникът има странна съдба - преди години злонамерени ръце го счупили и изхвърлили парчетата в близката околност. Директорът на Държавно лесничейство “Чехльово” инж. Кирил Тодоров със свои работници ги събра и го възстанови.
На 5 октомври 2007 г., във връзка с 95-годишнината от Балканската война, членове на Дружеството за защита на Родопите - Велинград със съдействието на инж. Тодоров организираха поклонение пред паметниците на “Велийца” и на “Цветкова могила”, запалиха свещи в памет на загиналите воини, по земята бе прелято с вино, както повелява християнският обичай.
Тогава инж. Никола Матров направи снимка на паметника на “Цветкова могила”. Върху него е привързан националният трибагреник, който и сега се развява, за да напомня на хората, че Родопите са изконна българска земя.
И тази година начело с инж. К. Тодоров на 5 октомври по случай 96 години от Балканската война се организира поклонение на “Велийца”, в което се включи и Дружеството за защита на Родопите.
Костадин Ушев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай