Велинград - online - Ще може ли гражданското наблюдение да подобри публичния образ на съда? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще може ли гражданското наблюдение да подобри публичния образ на съда?
Публикувано 2008-10-07 08:44:49 от темпо

През 2007 г. наградата “Златен ключ за достъп до обществена информация” бе спечелена от Център на неправителствените организации - Разград. Една от причините наградата да отиде в Разград е, че от 2004 г. Центърът на НПО първи в България се зае с проект за наблюдение на съдебни дела. За първи път граждански наблюдатели влизат в съдебната зала, за да проследят как съдът защитава правата на жените, подложени на домашно насилие. В голяма степен това е повторение на случилото се в средата на миналия век в САЩ, където гражданското наблюдение в съда също започва с дела за домашно насилие в щата Минесота.
От 2004 г. досега Центърът на НПО в Разград е осъществил вече 5 проекта, свързани с гражданския контрол в съдебните зали. Главната цел е съдебната система да бъде подпомогната в стремежа си към прозрачност и ефективност, а председателят на Центъра на НПО Георги Милчев обобщава: “Отчетността започва с прозрачността”.
На 29 септември г-н Милчев беше във Велинград, за да представи новия проект “Развитие на Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт”. В три региона - Разград, Плевен и Пазарджик вече са избрани 25 неправителствени организации, чиито членове ще преминат през обучение за осъществяване на гражданско наблюдение на съда. Така ще бъде създадена национална мрежа за мониторинг над българските съдилища.
Сред гостите при представянето на проекта бяха заместник-кметът Ангел Даскалов, районният прокурор Антон Стоянов, съдии и адвокати, представители на различни местни неправителствени сдружения начело с “Гражданска инициатива” - организацията от Велинград, което е сред избраните 25 НПО. В ролята си на домакин председателят на Районен съд - Велинград Веселин Петричев приветства гостите и изрази удовлетворението си, че това е вторият съд в област Пазарджик, където се организира представяне на проекта. Г-н Петричев прие поздравленията на организаторите, които споделиха, че при всичките си обиколки из българските съдилища за първи път са в такава сграда и тя е за пример как трябва да изглежда българският съд.
Г-н Георги Милчев и г-жа Марияна Бойрикова, която е регионален координатор на проекта за Пазарджик, представиха резултатите от проучването “За публичния образ на съда”. 30 доброволци са анкетирали 1500 случайно подбрани граждани от Разград, Плевен и Пазарджик, за да се види общественото мнение за работата на съдебната власт в трите области. Обобщеният анализ на мненията показва, че гражданите се интересуват от работата на съда, искат да бъдат информирани, имат повишени очаквания към съдебната власт и много критики и препоръки към нея:
92% от анкетираните са убедени, че в съда цари корупция. Само 1 от всеки 10 души обаче би сигнализирал на председателя на съответното съдилище за корупционна практика, а 22% не биха направили нищо, защото не вярват в институциите и държавата като цяло.
33% смятат, че делата в съда не се решават по съвест. Само 18% отговарят, че в техния град е гарантиран обективен съдебен процес, според всеки трети съдиите допускат прояви на пристрастие, а 15% ги обвиняват в дискриминация.
Гражданите дават и много препоръки: “Съдиите да работят по-бързо, да не протакат делата”, “Да не пращат в затвора само роми и кокошкари, искаме зад решетките и едри риби”, “Да не гуляят с хора от сенчестия бизнес”, “Слушайте Брюксел”, “Честност в конкурсите за съдии, а не купени места за магистрати”. Сред препоръките на хората към съдебната власт е и тази за повече публичност, отчети пред медиите, дни на отворените врати и др.
Резултатите за съдилищата в Разград, Пазарджик и Плевен са различни, като нашият областен център попада в “златната среда” - търпи критики, но гражданите виждат и позитиви. Най-лоши са оценките за Плевен, а най-добри за Разград, в което хората от проекта виждат проекция и на собствените си усилия.
С най-голям интерес резултатите от проучването проследиха магистратите. Съдия Наташа Даскалова обърна внимание върху факта, че много от делата се отлагат заради болнични листове, но се разболяват не толкова съдии, колкото обвиняеми и адвокати. Според нея издаването на болнични листове също трябва да се контролира, а гражданско налбюдение трябва да има и върху адвокатурата.
Хората от неправителствения сектор във Велинград също споделиха, че знаят малко за работата на Районния съд, че тя не се отразява достатъчно и в местните медии. Да се надяваме, че когато по проекта заработи гражданското наблюдение, за всички ни работата на Темида ще стане по-прозрачна.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България