Велинград - online - Архитектът-педофил е посегнал на повече от две деца 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Архитектът-педофил е посегнал на повече от две деца
Публикувано 2008-10-08 19:07:44 от темпо

Мануил Манолов, бивш главен архитект на Община Велинград до 1996 г. и настоящ главен архитект на Община Ракитово, бе хванат от полицията в дома си във Велинград с две голи момичета на 12 и 14 години. Полицейската операция е проведена на 30 септември, вторник, след като по-рано директорката на Помощното училище “Драган Манчов” Елена Канлиева подава сигнал в РПУ на МВР. Самата тя научава за случващото се в къщата на 59-годишния архитект от едно от момичетата. При спецакцията полицаите правят оглед и изземат компютри и веществени доказателства, а архитектът е арестуван. Два часа по-късно обаче той е пуснат от ареста благодарение на лекарско предписание - имало опасност да получи сърдечна криза!
До края на работната седмица заловеният на местопрестъплението педофил остана на свобода, като от Районна прокуратура - Велинград обявиха, че ще направят каквото трябва, за да не се скриe или изчезне. В същото време бяха назначени експертизи и проведени следствени действия с участието на двете момичета и на самия М. Манолов. В хода на разследването са открити още две момичета - на 12 и на 15 години, които са посещавали къщата на архитекта в предишни дни. Така че прокуратурата разследва извършвани блудствени действия от страна на Мануил Манолов с две 12-годишни, едно 14-годишно и едно 15-годишно момиче. Тук е мястото да отбележим, че законът предвижда наказание от 1 до 6 години за блудство с дете до (а не и над) 14 години. За сравнение: наказанието за кражба е от 1 до 10 години. Едва ли двете престъпления са съпоставими, но законотворците в Народното събрание са решили така!
При акцията на полицията в луксозната къща на архитекта на ската над “Двореца” са намерени без дрехи 12-годишната А. Т. и 14-годишната Е. Я. И двете са ученички в Помощното училище “Драган Манчов”, което е държавно и е на пряко подчинение на Министерството на образованието. По-малкото момиче е от многодетно семейство, живее при майка си и баща си в ромската махала във Велинград, но на родителите не е направило впечатление късното й прибиране, употребата на алкохол, наличието на пари. Майката на по-голямата Е. Я. е починала миналата година, а бащата често посяга към алкохола. На 6 февруари тази година отдел “Закрила на детето” е започнал процедура по настаняването на момичето в Дома за деца, лишени от родителска грижа (от тази година домът бе прехвърлен от държавата на общината и в него започна реформа, която продължава и в момента). На 25 август със заповед на кмета Иван Лебанов за настойник на Е. Я. до 20 декември 2008 г. е определена директорката на дома В. Ямакова-Ковачева. След като скандалът с блудството на архитекта избухна, Община Велинград се е самосезирала от медиите и на 2 октомври излезе с официално становище. В него се казва, че с кметска заповед е поискано писмено обяснение от директорката В. Ямакова-Ковачева, която до този момент не е била информирала общината. Дали тя е допуснала административни нарушения ще реши предварителната проверка, която се очаква да приключи до няколко дни.
Разкритият случай на блудството повдига и нерешени от дълго време проблеми. Директорката на ПУ “Др. Манчов” Ел. Канлиева през последните няколко години е изпратила 4 писма до общината с молба да бъде осигурен автобус за превоз на учениците от Дома за деца, лишени от родителски грижи, ромската махала Анезица и Дневния център за деца с увреждания до помощното училище. Но молбите си остават “глас в пустиня”, децата от Анезица ги събират с такси, за Асфалтова база учител ги изпраща до Закрития басейн, за Чепино ги качват на градски автобус и т.н. Ако има организиран превоз и учениците се придружават до домовете си от специалист, контактите на педофили с децата няма да бъдат толкова лесни. Не по-отговорно е поведението на държавата: от тази учебна година МОН не разреши прием в първи клас във всички помощни училища в областта, което означава, че те са на доизживяване. Но къде ще отидат тези деца - част от тях може и да успеят да се интегрират в общообразователните училища, но ще има и много, които ще останат на улицата с всички нейни опасности. А когато трябва да наказва престъпниците, законът ще отчита само възрастта им, без да вземе под внимание факта, че 14-годишното момиче, с което е блудствал 59-годишният М. Манолов, е едва в пети клас.
Тази седмица се очаква решението по случая на Районна прокуратура - Велинград. Ако се съберат доказателства за престъпление, които са от компетенцията на Окръжна прокуратура - Пазарджик, ще го поеме тя. Действията на прокуратурата очакват и в Община Ракитово, за да решат дали да прекратят гражданския договор на арх. Манолов. При всички положения общественият отзвук е огромен, възмущението и потресът на хората също и те ще ескалират, ако правораздавателната система пак не накаже виновния.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води