Велинград - online - Вам, будители народни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Вам, будители народни
Публикувано 2008-11-04 08:52:30 от Темпо

Денят на народните будители 1 ноември тази година бе честван на 31 октомври, тъй като съвпадна със съботната Мъжка Задушница.
Във Велинград празникът на будителите е патронен празник на ОУ “Неофит Рилски”. Чепинчани почувстваха българския дух на празника благодарение на ученическото шествие начело с Представителния духов оркестър “Димитър мечев” и мажоретния състав. Учениците от началния курс водеха шествието с портрети на най-големите будители на българския национален дух.
В Кв. Каменица бяха положени цветя на мястото на първото класно училище в Западните Родопи. Инициативата на Дружеството за защита на Родопите бе подкрепена от общината, зам.-кметът Г. Янчев прочете слово, а с присъствие и цветя празника почетоха председателят на Общинския съвет М. Джамбаз, зам.-кметът И. Бабучи, съветникът Т. Пачалов, доц. Иван Палигоров, ученици от ОУ “Хр. Ботев”.
В центъра на Велинград кметът Иван Лебанов приветства учениците и учителите с думите, че националният ни дух има нужда от тяхната подкрепа и че те са носителите на българската културна идентичност. В празничния концерт на площад “Н. Гяуров” участваха духовият оркестър и мажоретният състав, музикална школа “Звънче”, вокалната група “Караоке” и детският ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”.
Училищата отбелязаха празника по различен начин. В навечерието на деня на будителите СОУ “В. Левски” даде старт на тазгодишната дейност на ученическите компании (подробности за тях - в следващия брой). В читалището в Чепино учениците, които бяха по проект в Англия, представиха програмата, изнесена от тях пред английската публика. На 31 октомври бе организиран поход до Вазова поляна и тъй като тогава бе и празникът на ВСи Светии част от учениците се появиха с маски и костюми.
Богата програма за деня на будителите организираха в Костандово. На 29 октомври бе проведена среща с поетесата Елена Деянова, а на 30 октомври съвместен концерт на кметството и ОУ “Неофит Рилски”. От 31 октомври до 2 ноември ансамбълът за изворен фолклор “Бояна” участва в тържествата за 100 години читалище в шуменското село Мадара, съобщи секретарят на костандовското читалище Пламен Киселов.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води