Велинград - online - Карлови Вари предложи партньорство на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Карлови Вари предложи партньорство на Велинград
Публикувано 2008-11-04 08:55:54 от Темпо

17 градове от 11 европейски държави работят заедно в проекта “TERMAE EUROPAE”. За наша радост и гордост един от тези градове е Велинград и то с пълно право - общото между 17-те е това, че всички имат минерални извори и градят около тях своя бит, поминък, култура и просперитет. Проектът, както читателите на в. “Темпо” знаят, работи вече втора година и достигна до един от най-интересните етапи.
Вечерта на 31 октомври в едно от фоайетата на хотел “Двореца” бе открита пътуващата изложба, която събира в едно историята и културата на 17-те термални градове. Експозицията вече има своята история: открита бе преди 6 месеца в Карлови Вари, след това я разгледаха в словашкия балнео-курорт Пиещани, сега е във Велинград, а оттук отпътува за Терми, Италия и после ще гостува във всички курорти от термалната мрежа в Европа. И още: изложбата ще бъде показана пред европейските институции в Брюксел и така ще популяризира термалните градове на най-високо европейско ниво.
Домакин на събитието бе директорът на АРР/ЦБИ Живко Милушев, който посрещна гостите от Чехия, Словакия, Италия. Агенцията за регионално развитие/ЦБИ е основен партньор по проекта.
“Велинград е много важен партньор в проекта, защото е единственият град от България, който представя българското наследство и култура на термалните извори в мрежата на термалните градове”, каза на откриването г-н Д”Алесандро, ръководител на проекта, бивш министър на туризма на Италия. Големият плюс на “ТЕРМАЕ ЕURОPАЕ” той вижда в съвместната работа между градовете от цялото европейски семейство. Така създадената мрежа на термалните градове има бъдеще, като към нея ще се включват и други, включително български градове (в момента в изложбата е представен и Кюстендил).
Изключителен реверанс към Община Велинград направи г-жа Дагмар Лаубовска, заместник-кмет на Карлови Вари. Тя заяви, че не са очаквали в България да намерят толкова хубав град като Велинград, че тук се чувстват като у дома си и са възхитени от българската кухня. И нейната оценка за проекта като обмен на информация и познание между термалните градове в Европа бе висока. А най-важното е създадените контакти да продължат и след края на проекта с побратимяване между участващите градове. “Надяваме се Велинград и Карлови Вари да си сътрудничат”, обяви г-жа Лаубовска и придружи поканата с подаръци от световноизвестния чешки курорт (интересна подробност е, че в момента Карлови Вари се управлява изцяло от жени!).
“Приемаме ръката, която ни подавате за партньорство и Община Велинград ще партнира с най-голямо удоволствие и след приключването на проекта”, отговори заместник-кметът Ангел Даскалов. Общината бе представена още от Снежана Велева, зам.-председател на Общинския съвет и Васка Милушева, общински съветник.
Изложбата ще може да бъде видяна във фоайето на община Велинград. Не само има какво да се види - имаме и шанса да се съизмерим с големите и известни европейски термални курорти, да видим къде сме ние и къде трябва да стигнем.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай