Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Докога Велингад ще е заложник на интереси? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Докога Велингад ще е заложник на интереси?
Публикувано 2008-11-04 09:13:19 от Темпо

Каква ирония! Точно преди година избрахме днешните общински съветници. Колко обещания, колко светло бъдеще! Днес, година по-късно, община Велинград се управлява от коалиция ДПС-ВМРО-БЗНС. И само спомен останаха патриотичните речи и разветите червено-черни знамена на “войводите” над родната земя на Владо Черноземски... Но да не се дивим, а да си припомним историята и народната мъдрост за чета с предател!
Ако стените на голямата зала в общината можеха да говорят, те пазят историите на много коалиции, родени в местните парламенти след 1989 г. Общото между тези коалиции е, че не са родени на полето на политиката и принципите, а извън него - на полето на интересите. И затова са толкова трайни, колкото и интересите на участващите субекти. Практиката показва, че следвайки своите вътрешни интереси, коалициите не проявяват особено въображение и управляват на принципа “Стани да седна”. Първата и главна задача на всяка коалиция е да разпредели едни постове, да нареди свои хора на важни служби и да прокара интересите на своите “обръчи от фирми”. Това толкова пъти сме го гледали, така е омръзнало и опротивяло на хората, че няма как да не попитаме:
Кога местните управници ще покажат, че управлението на нашия град е нещо повече от разпределяне на власт, служби и влияние? Кога ще започнат да мислят и да решават важните за хората и града проблеми? Само един пример: що за безотговорно управленско поведение е това от месеци болницата да е в невиждана криза, а ръководството на Общинския съвет да не формулира и да не прокара съществените решения, които биха гарантирали бъдещето на общинското здравеопазване? Или това е по-малко важно от “Стройком”, “ВКТВ”, “Спортни имоти и пазари”, където винаги е имало и ще има яки икономически игри и интереси?!
Друго свойство на всяко мнозинство е, че в своите “15 минути слава” се самозабравя и се увлича от играта “гилотина на гласуването”. Приказките за диалог остават само за декор и мнозинството включва на такъв режим “процедура на гласуване”, какъвто ни връща право в ерата на тоталитаризма. Ей това много добре се видя на последната сесия и накара мнозина да коментират, че този Общински съвет ще надмине, но по гьонсуратлък, всички досегашни!
И тук е ред да кажем, че всяко мнозинство си има опозиция. Въпросът, който фокусира много надежди и очаквания, е дали тя има нужните съпротивителни сили, смелост и честност да бъде коректив и да промени управлението така, щото то да не предава интересите на хората?

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай