Велинград - online - Защо е бавна процедурата за продажбата на земя при ОПС? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо е бавна процедурата за продажбата на земя при ОПС?
Публикувано 2008-11-12 15:24:45 от Темпо

Въпросът вълнува мнозина велинградчани, които преди години са получили отстъпено право на строеж (ОПС) от общината. В момента повечето от тях имат къщи, построени върху земя, която е общинска собственост. Ако решат да купят земята, трябва да преминат през редица процедури, регламентирани в Закона за общинската собственост (ЗОС) и в наредбата за реда за придобиване, разпореждане и управление на общинско имущество. Тази наредба бе изменена и допълнена на последната сесия на 30 октомври и предизвика сериозни дебати и коментари.
Според чл. 35, ал. 3 от ЗОС продажбата на земя при ОПС става по предложение на кмета на общината. Процедурата не изисква търг и конкурс, защото единствените купувачи могат да са собствениците на сградата. Цената на земята се определя от специалист лицензиран оценител. За да се спести време на гражданите, при обсъждането на наредбата ОА предложи тази оценка да не се гласува от Общинския съвет. Обратното предложение бе внесено от групата на ДПС и бе прието. От ОА реагираха, че така процедурата се забавя поне с 2 месеца, което не е в интерес на гражданите. Не е и в интерес на общинската хазна, защото така се бави и процедурата по събиране на парите от продажбата.
Важно е да се знае, че по закон общинските съветници не могат да намалят цената, определена от лицензиран оценител, а само да я увеличат. През 2008 г. обаче се наблюдава тенденция все по-малко хора с ОПС да искат да закупят земята под сградите си. Техният брой е намалял наполовина, което означава, че и приходите в общината за 2008 г. ще са наполовина по-малки. Основните причини са две: от 2007 г. бяха вдигнати данъчните оценки и върху цената на земята започна да се начислява ДДС. По-високите цени плюс дългата и тежка процедура с гласуване в Общинския съвет отказва много хора да купуват и все повече го правят само в случай, че са принудени от обстоятелства по продажба на имота. В същото време продажбата на земя с ОПС е едно от основните приходни пера на община Велинград и затова ОА настояваше за опростяване на процедурата. Наредбата обаче е факт и по-бавната продоцедура остава.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай