Велинград - online - Седемте чудеса на Чепинския край - на вниманието на две общини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Седемте чудеса на Чепинския край - на вниманието на две общини
Публикувано 2008-11-12 15:47:44 от Темпо

През пролетта на тази година по идея на Исторически музей - Велинград, която вестник “Темпо” подкрепи, започнахме анкета за определяне на Седемте чудеса на Чепинския край. Получихме десетки предложения, от които избрахме седем. Изборът бе предопределен от това как са гласували участниците в анкетата, но отчетохме и моментното състояние на обектите. Защото главната цел, която си поставихме още в самото начало, беше да предложим Седемте чудеса на Чепинския край като един завършен рекламен продукт. Работата ни по изпълнението на тази цел продължава: обиколихме всеки от избраните обекти, направихме снимки, подготвяме ориентирани към туристите текстове.
Но с посещението на всеки следващ обект у нас се затвърждаваше убеждението, че трябва отново да се обърнем към ръководството на двете общински управи на Велинград и Ракитово - и към изпълнителната власт в лицето на кметовете Иван Лебанов и Ангел Говедарски, и към законодателната в лицето на местните общински съвети, към комисиите и консултативните съвети по туризъм. Не за да повтаряме познатите критики в колко занемарено състояние са обектите, които природата ни е дарила за гордост и слава на Чепинския край. А за да потърсим с общи усилия начини да ги превърнем в места, които да привличат туристи и да не ги разочароват, когато ги посетят.
Години наред сме свидетели как се пишат дългосрочни стратегии, замислят се мащабни и свръхмащабни проекти. Нашите цели са далеч по-скромни: да направим малки, но реални крачки. Те са невъзможни без подкрепата на общините. Но ако има такава подкрепа, Седемте чудеса на Чепинския край ще заблестят със собствена светлина.
Реалностите към днешна дата:
КЛЕПТУЗА - ЛЕПЕНИЦА
Община Велинград вече е собственик на парка Клептуза - придобивка, но и много голяма отговорност, защото иде реч за емблемата на Велинград. Малки стъпки за облагородяване на района вече се правят: разчистиха се останките от бараки и стари заведения на входа на парка, ще се оформи паркинг, сложено бе осветление и... ден по-късно 200 метра от кабела бе откраднат. От чистотата и зеленината може още много да се желае и при добро желание от страна на общината това съвсем не е непостижимо. Изключително мръсно е долното езеро и поне то спешно трябва да бъде почистено!
Много по-сериозни са проблемите около пещерата Лепеница. Община Ракитово я рекламира на своя официален сайт, но от години намиращата се на нейна територия уникална пещера стои затворена. Вместо да бъде водеща туристическа атракция, Лепеница е под ключ. Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград даде знак за реални усилия това положение да се промени, а думата на двете общини в тяхна подкрепа сигурно би прозвучала авторитетно!
КРЕПОСТТА ЦЕПИНА
Скоро публикувахме снимки, които показват плачевното състояние на всички табели, показващи обектите и историята на крепостта - нужната инвестиция не е огромна, но пък би свършила чудесна работа. Тревата е избуяла и е превзела крепостните стени - това е поправимо с човешка воля и труд. В подножието на крепостта е поставено ново указателно табло, което сигурно е направено с добри намерения, но от естетическа гледна точка е недопустимо. Пътят е в много добро състояние, хижата също се поддържа, музейната сбирка може да задоволи любопитството на посетителите.
МИНЕРАЛНИТЕ БАНИ И ИЗВОРИ
В момента единствената баня във Велинград, която може да бъде снимана с рекламна цел, е Сярна. Благодарение на ремонта по “Красива България” преди години чудесната архитектура на сградата се откроява и има с какво да впечатли. Огромното преимущество на Велинград сред всички други български термални градове е, че тук са най-старите ДЕЙСТВАЩИ минерални бани в България! Да, нашите бани са единствени и уникални, но как изглеждат, какви условия предлагат?!
Не е по-различно състоянието на минералните извори. Най-уникалният от тях - Власа е обкръжен с такива боклуци и гледки, че изобщо не е за пред хората. Известният извор № 11 в парка на Вельова баня плаче да бъде измит и почистен. Не стотици, а хиляди хора всеки месец наливат вода от “Дафовата” чешма на ул. “Хан Аспарух”, а и тя от години чака поне малко облагородяване на района, за каквото имаше доста обещания. Изворът в парка на Женска баня ту тече, ту не тече, предизвикайки масово недоволство сред хората. Липсата на табели с указания за състава на водите и лечебните им свойства е тотална! А прането и миенето на чешмите с минерална вода е “атракция”, която не привлича, а отблъсква туристи. Предлагаме общината на първо време да избере поне няколко знакови чешми и да се направи нужното за архитектурно оформление на самите извори и пространствата около тях, за да станат те истинска забележителност. А и да има какво да покажем при “короноването” на Велинград за СПА столица на Балканите през юли догодина!
ВРЪХ ОСТРЕЦ
Едно от Седемте чудеса на Чепинския край, за което през последните години са положени грижи - главно от горските служители и от инициаторите за построяване на църквата “Свети Георги”. Прокараният дотам път има защитници и отрицатели, но сигурно и едните, и другите ще се съгласят, че по отношение на маркировката на планинските маршрути сме много назад с материала.
НИКОЛИЦА И
ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА
Двата обекта в Ракитово са на места, изключително удобни за посещение от туристи. Но достъпът до Николица и намиращия се там параклис е труден - има ограда, външната врата и вратата на параклиса са заключени, което със сигурност е пречка за посетителите. Наскоро ентусиасти почистиха основно Николица - ето такива инициативи са нужни, ако искаме да имаме “чудеса”.
В района на часовниковата кула, която преди години бе спасена също от ентусиасти и със средства по проект, неприятно впечатление правят огромните камари боклуци. Не може да искаме да поведем турист по маршрут, чиято начална точка е контейнер, преливащ от боклук. Община Ракитово със сигурност може да се намеси и то без големи финансови харчове!
ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА НА МЕРИДИАН И ПАРАЛЕЛ
Ако това географско чудо беше в района на Гринуич, Англия, а не в района на Маркови скали край Велинград, тук сигурно целогодишно щяхме да посрещаме и изпращаме с добри спомени туристи от цял свят. Вместо това в момента мястото е “маркирано” от купчина вар и бетон. Започналият преди години проект стигна донякъде, но дори от малкото направено по отношение на маркировката на пътеката и мястото вече нищо не е останало. Авторите на новата книга “Казано на каменски” обявиха, че събраните от продажбата пари ще бъдат дарени за пресечната точка, на която покойният проф. Георги Пухалев посвети много енергия и труд. Дано тяхната похвална инициатива да намери още сведовници, защото обектът наистина го заслужава - от мястото се открива една от най-красивите панорами към Велинград. ЦЪРКВАТА “СВ. ТРОИЦА”
Ето единственият обект сред нашите седем, който също благодарение на ремонт по “Красива България” е в много добро състояние и няма да се посрамим, дори да заведем най-капризния и придирчив турист. От висотата на изключителната си история и ценност за Чепинския край, църквата в Каменица и днес покорява със своето достолепие, със съхранената история, духовност и българщина. Като отиде там, човек наред с духовното изживяване, си казва “Ето, и ние сме дали нещо на света, и ние има с какво да се гордеем, и ние има какво да покажем!”. Чувството е безкрайно приятно и няма как да не помечтаем да изпитваме същото и на Клептуза, Цепина, Часовниковата кула, Власа и т.н.
Църквата “Света Троица” е обект, който може да бъде представителен за нашите Седем чудеса. Нужно е малко, за да го направим още по-атрактивен за туристите. Затова предлагаме това да бъде първият от седемте обекта, на който да бъде поставена указателна табела с кратка история на църквата и то на няколко езика. Това е първата малка, но значима крачка, за която търсим подкрепа.
Апелът ни освен към двете общини е и към всички организации от неправителствения сектор и към Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Припомняме, че една от причините да изберем точно 7 чудеса, е свързана с туристите - да им предложим всеки ден от седмицата на престоя им тук да посетят едно от нашите чудеса.
Да продължим заедно - Седемте чудесата на Чепинския край очакват да им помогнем!
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай