Велинград - online - Фолклорният свят на Чепинско - пъстър и шарен като чорапите и писаните яйца 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фолклорният свят на Чепинско - пъстър и шарен като чорапите и писаните яйца
Публикувано 2008-11-25 08:34:56 от Темпо

На 21 ноември в Градската художествена галерия директорът на Етнографския музей в София ст.н.с. д-р Светла Ракшиева представи книгата на Катюша Куманова и Георги Куманов “Фолклорни екскизи от Чепинско”. Снежана Велева, директор на Историческия музей, припомни, че през 2006 г. със съдействието на общината започна издаването на поредицата “Цепина” и това е нейният втори том.
В самото начало Георги Куманов каза: “Катюша си отиде на 38 години и утре се навършват 10 години от смъртта й. Тази книга беше мой дълг към Катюша, тя е един малък жест, с който да запазим спомена за нея. Благодаря на кмета Иван Лебанов и на Петър Русев за разбирането и за финансовата помощ и подкрепа и на Снежана Велева, че ме подтикна да направя тази книга”.
Оценката на д-р Светла Ракшиева: “Книгата е събрала един фолклорен свят - пъстър и шарен, като шарените чорапи и писаните яйца на Чепинско. Тя не е любителска книга. Катюша Куманова е била филолог с голямо пристрастие към етнографията и фолклора, а Георги Куманов е историк и етнограф. Книгата е ценна, защото създава обща картина за Чепинско, една картина на живота на този край и съжителството на различните културни групи. Това е една обособена регионална общност. Показано е мястото и културното отношение на Чепинско, намиращо се между Родопите, Рила и Македония. Двамата автори са постигнали мечтаното от мнозина изследователи стационарното проучване. Книгата трябва да бъде продължена със съвременните времена.”
И на председателя на Дружеството за защита на Родопите Георги Пашов: “С интерес и увлечение се запознах с материалите за автентичния фолклор на нашия край. За мен фолклорът извира от дълбините на човешката душа, той е безкрайност и историческа памет. Дружеството за защита на Родопите и Историческия музей са инициаторите на поредицата “Цепина” и се надявам третата книга да бъде посветена на преселническия въпрос в Чепинско, защото преди 100 години в този край са дошли от поречието на Вардар и Места повече от 450 фамилии, което значи повече от 1000 семейства и те са променили културния,фолклорния облик на Чепинско. Надявам се на финансовата помощ на общината в лицето на кмета Лебанов.”
Иван Лебанов прие предизвикателствата на Светла Ракшиева и Георги Пашов за още по-голяма подкрепа на общината и, обръщайки се към Георги Куманов, каза: “Аз те приветствам за написаното. Да си пожелаем не да критикуваме, а да уважаваме, когато някой нещо направи за нашия град. Поздравявам те и само напред!”
Цветка Щерянова предложи по примера на Смолян да се учреди движение “Достоен гражданин на Велинград”. Тъй като в препълнената зала на галерията имаше представители на всички възрасти, а освен кмета там бяха и заместниците му Валя Цветанова, Георги Янчев, Ангел Даскалов и Исмет Бабучи, както и директор “Образование и култура” Недялка Стефанова, предложението бе прието и с бурни аплодисменти за първи “Достоен гражданин на Велинград” бе обявен Георги Куманов за написването на книгата “Фолклорни ескизи от Чепинско”, за популяризирането на писаните яйца и за работата му в областта на етнографията.
Достойният гражданин на Велинград достойно получи и много, много цветя.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България