Велинград - online - Който ходи при нотариус, не ходи в съд 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Който ходи при нотариус, не ходи в съд
Публикувано 2008-11-25 08:58:04 от Темпо

Наскоро приключи обявеният в началото на годината конкурс за нотариуси, в който за 250 места в страната се явиха над 1100 кандидати. От тях успяха 110, като във Велинград се заемат 3 от 4-те свободни места. Редакцията на в-к “Темпо” се срещна с нотариус Сергей Янков, класирал се на първо място, с успех 5.50, сред кандидатите за Велинград.

- Г-н Янков, нашите читатели и обществеността биха искали да знаят - кой е С. Янков и защо идва от София във Велинград?
- За себе си бих могъл да кажа и много, и малко. Предпочитам малко, защото не искам да занимавам хората с личността си. Надявам се самите те след време да разберат и преценят обективно какво представлява новият нотариус. Накратко: юрист с близо 30-годишна практика като юрисконсулт, адвокат и прокурор. До 2000 г. бях прокурор във Върховна касационна прокуратура. След това близо 5 г., до края на 2005 г., консул на Р България в Триполи, Либия. Всъщност през най-тежкия период на делото срещу българските медици бях в центъра на събитията.От 2006 г. до преди няколко месеца бях председател на Националното бюро за правна помощ.
Във Велинград идвам първо, защото смятам, че тук има сериозна възможност за развитие, като един перспективен район, което означава и възможност за добра работа. Освен това и самият град много ми харесва. Не на последно място е и фактът, че и аз съм от подобен град – Смолян и обстановката, условията, особеностите и манталитета на такъв град са ми близки.
- Има ли вариант новите нотариуси да идват във Велинград временно, след което ще се върнат обратно в София?
- За колегите не мога да знам какви са им намеренията. За себе си категорично мога да заявя, че възнамерявам да се установя трайно тук. За мен София няма кой знае какви предимства пред Велинград. Като изключим, разбира се, „екстрите” в тази голяма лудница – напрежение, мръсотия, невъобразими задръствания, изнервени хора, лош климат и мръсен въздух и много други.
- Населението на община Велинград и съседните общини, включени в съдебния район на Районен съд-Велинград, живо се интересуват кога новите нотариуси ще започнат работа?
- Преди всичко бих искал да направя уговорката, че отговорите ми касаят само моята дейност. Проблемите, свързани с предоставянето най-общо казано на нотариални услуги на населението в съдебния район на Велинград, е известен отдавна. В тази връзка ние, новите нотариуси, направихме всичко възможно да се ускори максимално процедурата по вписването ни в регистъра на Нотариалната камара. Що се касае до това кога ще заработим, искам да заявя, че кантората на нотариус Сергей Янков започва работа в понеделник, на 24.11.2008 г. Доколкото ми е известно и другите колеги имат готовност да стартират.
- Как ще промени това сегашното положение?
- Безспорно към по-добро. Изхождам от разбирането, че нотариусът е изключително важна фигура. Той е гарант за правната и икономическа сигурност на стопанския живот и оборот. Както се казва, ”който ходи при нотариус, не ходи в съда”. Нотариусът е този, който трябва да бъде обективен и безпристрастен посредник и съветник. Да следи за запазване интересите на всички страни в нотариалното производство. В това производство не трябва да има недоволни. Смятам, че всеки гражданин има право до лесен и бърз достъп до необходимите му нотариални услуги. В моята работата това ще е водещо начало. Искам да уверя гражданите на Велинград и другите общини, че в моята нотариална кантора никой няма да бъде върнат и на всеки ще бъде оказано необходимото внимание.Това в никакъв случаи не означава, че ще се правят компромиси за сметка на правото, закона и качеството.
- Какво бихте посъветвали нашите читатели - в кои случаи да се обръщат към нотариус?
- Случаите, при които се налага намесата на нотариус, най-общо се делят на две категории. Такива, при които законът предвижда задължително участието на нотариус при извършване на определени сделки, оформяне на документи, договори и т.н . Държа да отбележа, че тези случаи стават все повече. В смисъл, че законодателят регламентира изрично нотариално удостоверяване. Например дейността на дадена фирма по търговския закон от регистрацията до закриването изисква почти на всички етапи нотариални действия.
Другата е категория са случаите, когато гражданите по тяхна преценка се обръщат към нотариус, когато преценят, че за дадена сделка или договор в интерес на тяхната сигурност е желателно да бъдат заверени от нотариус. Във тези случаи минималните разходи за нотариалната услуга биха спестили много повече разходи при евентуални бъдещи съдебни спорове.
- Ако в бъдеще някой има нужда от нотариална консултация или заверка, как би могъл да ви открие?
- Това е най–малкият проблем. Кантората ми се намира непосредствено до сградата на Районен Съд - Велинград. Всеки е добре дошъл.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай