Велинград - online - Туристическата такса от 0.50 до 1.50 лева догодина? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристическата такса от 0.50 до 1.50 лева догодина?
Публикувано 2008-11-25 09:09:19 от Темпо

Възможно е през 2009 г. размерът на туристическата такса във Велинград да бъде променен. В момента таксата за една нощувка е 1 лев. От Общинска администрация отчетоха, че от това перо до 31 октомври 2008 г. са събрани 183 474 лева. Два месеца преди края на 2008 г. годишният план вече е надхвърлен с 3474 лева. Че събираемостта на туристическата такса е по-добра от досегашната се вижда и по това, че в общинската хазна са постъпили двойно повече пари от събраните през 2006 г. 78 365 лева. През 2007 г. пък приходите от туристическата такса да били 129 457 лева.
Въпреки повишената събираемост пред Консултативния съвет по туризъм кметът Иван Лебанов попита дали е случайно, че хотелите от държавния сектор внасят повече пари от туристическа такса и дали повечето от частните хотели имат двойно счетоводство. Той посочи, че в Хисаря размерът на таксата е 2 лева, но е направено райониране и обектите внасят различна сума според района и категоризацията си. Според зам.-кмета Ангел Даскалов събираемостта на туристическата такса расте, но все още не е достатъчна. Затова община Велинград ще прави списъци на всички хотели и квартири и ще организира мобилни групи за проверки - не “лов на вещици”, но е необходимо.
Според Златко Златанов, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, през 2009 г. туристическата такса във Велинград трябва да стане 1.50 лева. Като основна причина той посочи, че предстоят големи разходи, за да може Велинград по достоен начин да посрещне многобройните важни гости за церемонията по връчването на званието “СПА столица на Балканите” .
Предложение за промяна на таксата все още не е внесено официално и по него ще има още дебати. Дискутира се, че и във Велинград трябва да се приложи вариантът различните категории обекти за настаняване да плащат по различна тарифа. Обсъжда се туристическата такса за частните квартири да се намали на 0.50 лева, за да се повиши нищожната към момента събираемост от тези обекти. Обмисля се създаване на комисия по категоризацията, за да е ясна и легловата база на курорта. До 1989 г. във Велинград е имало около 12 000 легла в частни квартири, в момента са 2500-3000, каза Борис Голомехов. Според него, за да се внася туристическата такса, първо общината трябва “да си подреди двора”. Най-важната битка ще бъде в бюджет 2009 парите от туристическата такса да бъдат в самостоятелен параграф и за тяхното разпределение да има думата и туристическият бранш.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води