Велинград - online - След спорове кръстиха улици на владетели и светци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След спорове кръстиха улици на владетели и светци
Публикувано 2008-12-02 09:25:40 от Темпо

Улиците в новите квартали “Попин камък” и “Ленища” във Велинград бяха наименовани. Живеещите на тях граждани и новостроящите се сгради и комплекси получиха административни адреси, но това не стана без спорове в Общинския съвет.
Общинска администрация внесе предложение за имена на 16 улици, което бе одобрено от комисиите по образование и по общинска собственост. В комисията по ТСУ Снежана Велева поиска точката да бъде отложена, за да може Историческият музей да внесе мотивирано предложение за наименоване на улици на хора със заслуги към Велинград и Чепинския край. Тя изтъкна, че не е удачно улици да се кръщават на светци, защото такива имена се дават само на свети места и че процедурата изисква да се питат и живеещи дали одобряват предлаганите имена. София Ключкова от ИК “Да поработим за Велинград” предложи списъкът на Историческия музей да бъде публикуван в медиите и велинградчани също да могат да си кажат мнението. Илко Николов от ОА и председателят на комисията Александър Гагов обаче се възпротивиха, че ако тръгнат да се питат хората, ще има 100 различни мнения. Никой от съветниците обаче не посмя да противоречи на коментара на депутата Фидел Беев, който има сгради в района: “Не може свети Беев да живее на “Свети Георги”!
В пленарна зала Снежана Велева отново направи предложение за отлагане на точката. Зам.-кметът Валентина Цветанова опонира, че предложението е от 17 ноември и е имало 10 дни, за да бъде обсъдено и да се внесе ново и че не трябва да се отлага, защото много хора са подали молби за адреси. 14 съветници от мнозинството подкрепиха искането за отлагане, но председателят Мустафа Джамбаз обяви, че то не се приема. В крайна сметка бе одобрен вариантът, предложен от администрацията.
Публикуваме и предложението на Историческия музей, което ще бъде внесено в общината, за да послужи при кръщаване на нови улици.

Имена на новите улици, предложени от Общинска администрация и приети от Общинския съвет:
местност “Попин камък”: “Цар Борис I”, “Хан Кубрат”, “Боляри”, “Попин камък”, “Цар Иван Шишман”, “Хан Тервел”, “Олимп”
местност “Ленища”: “Димитър Мечев”, “Странджата”, “24 май”, “Свети Наум”, “Хан Омуртаг”, “Независимост”, “Свети Никола”, “Свети Димитър”, “Свети Георги”
Имена, предложени от Исторически музей - Велинград:
“Попин камък”, “Хаджи Башко”, “Бан Вельо”, “Атанас Зидаров”, “Мойсей Праматаров”, “Герасим Попов”, “Йосиф Шнитер”, “Йосиф Ковачев”, “Олга Рашкова”, “Стефан Захариев”, “Христо Попконстантинов”, “Проф. Константин Иречек”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай