Велинград - online - Общината с мащабен план за увеселителен парк 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината с мащабен план за увеселителен парк
Публикувано 2008-12-02 09:27:49 от Темпо

105 декара общинска земя в местността Босак (Рандолин дол, до микроязовир “Малка Мътница”) имат шанс да се превърнат в модерен увеселителен парк. Община Велинград ще търси финансиране на мащабния проект чрез оперативните програми на Европейския съюз.
В момента земята по статут е мери и пасища, но е занемарена и се използва основно като нерегламентирано сметище за строителни отпадъци. В много кратък срок Общинска администрация е успяла да събере в една скица 105 дка земя, която е частна общинска собственост, съобщи главният архитект Тодор Енев. Собствеността на земята е от особена важност при кандидатстването по проекти и в случая общината ще има добра стартова позиция. Теренът е на 3.7 километра от града и в близост до него няма територии, заети от “Натура 2000”, което също е плюс.
Проектът предвижда изграждането на тематичен парк “Град и природа” с обособени пет зони:
Зона “Родопа - такава, каквато е” - в нея са предвидени кът на младия природозащитник, зоокът, ботаническа градина “Цветята и билките на планината”. В закрита част към градината (павилион за екзотични растения) ще се проучи възможността за използване на термални води.
Зона “Пикник - риболов” - специализиран атрактивен кът, който ще е непосредствено до водната площ.
Зона “Спорт и атракции” - с игрища за плажен волейбол, бадмингтон и други спортове; терени за преместваеми обекти като цирково шапито и други атракции; през зимата - ледена площадка.
Зона “Изкуство и култура” - отреждане на терен за летен амфитеатър - сцена на открито, тематичен пленер “Камъкът оживява” - ателиета и открита изложба на пластики от мрамор.
Зона “Мама, татко и аз” - кътове за разходка, игри, “Гората на оцеляването”, планетариум и др.
Плътността на застрояване в цялата зона ще бъде 15% при кинта 0.15. Ще има обекти за обществено хранене, съобразени с основните обекти и сезонното натоварване. Неразделна част от проекта е комуникационната мрежа с буферен паркинг на входа, алеи с подсилена настилка, ринг около водната площ с мостово съоръжение.
Първата важна стъпка за осъществяване на проекта бе направена на сесията на 27 ноември. След дълги спорове дали да включат точката в дневния ред, която бе сред внесените допълнително, съветниците оцениха темата като важна и приеха да я гледат. Всички изказвания бяха в подкрепа на проекта: според Борис Голомехов Велинград има нужда от такъв комплекс; Златко Златанов оцени, че решението ще е в полза на курорта; Екатерина Каферинова каза, че хората очакват във Велинград да се направи нещо хубаво, а това е проект, за който сме си мечтали. Снежана Велева постави като проблем, че в района има две надгробни могили, които са национални паметници на културата и това ще наложи съгласуване с Националния институт по паметниците на културата. Всички такива паметници в цивилизованите страни се социализират, проектът ще помогне в тази посока, каза Б. Голомехов. Същата бе и позицията на арх. Енев: “Историята се пази по-трудно в нивата, отколкото в парк!”.
С гласуваното на 28 ноември решение съветниците разрешиха преотреждането на имота в м. “Босак” за “Парк “Град и природа”, отдих, рекреационни дейности, обществена търговия, услуги и спорт”. Предстоят още много стъпки за реализиране на идеята, за да бъде тя входирана като проект до 15 януари 2009 г. Ако този проект бъде одобрен за финансиране, то наистина ще се случи нещо мащабно и важно за развитието на Велинград като туристически център.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България