Велинград - online - Велинград влезе и в историята на европейския термализъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград влезе и в историята на европейския термализъм
Публикувано 2008-12-16 09:30:41 от Темпо

Пътешествия, архитектура, културно наследство на европейските СПА-курорти - това са темите в луксозната книга, създадена по проекта “TERMAE EUROPAE”. Книгата е пореден етап от проекта, който представя градовете в Европа, богати на минерални води, включително Велинград.
Този път авторите са направили изключително подробен разказ за културата и историята на европейския термализъм (от гръцки и латински “термален” означава топъл, горещ; използва се за природно топла минерална вода, топли извори). Темата започва от митологията, преминава през римските и турските бани и достига до днешните възможности за балнеология и терапия с минерални води в най-известните курорти на Стария континент.
Статията за Велинград е редом с материали за унгарската столица Будапеща с известната минерална баня, най-известните курорти на Чехия - Карлови Вари и Мариански Лазни и на Словакия - Пиещани, суперлуксозния Баден-Баден и други големи курорти в Германия, многобройните италиански термални градове Сан Пелегрино, Акви Терме, Салсомаджоре, Бани ди Лука, курорти от Португалия и Испания, изключителни френски градове-символи на минерални води като Евиан и Виши, белгийския курорт Спа, който даде името си на цялата модерна СПА-индустрия, най-големия английски балнео-курорт Бат, скандинавските Вартберг в Швеция и Наантали във Финландия.
Включването на Велинград и Кюстендил в тази престижна компания е голямата заслуга на проекта, който на местно ниво се работи от Агенцията за регионално развитие-ЦБИ. Все още във фоайето на общината може да бъде видяна и пътуващата изложба, която ще премине през всичките гладове, участващи в проекта. Подготвя се и луксозен календар за 2009 г., в който Велинград получи покана да участва.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води