Велинград - online - 115 години от създаването на ОНЧ “Отец Паисий”: Светлата крепост на духовния жив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

115 години от създаването на ОНЧ “Отец Паисий”: Светлата крепост на духовния жив
Публикувано 2008-12-16 09:33:52 от Темпо

В служба на народа за повече просвета и култура - такава е ролята, отредена на читалището от момента на неговото създаване до наши дни. Такава ще остане и в бъдеще, но вече на ново, още по-издигната духовно ниво, отговарящо на съвремието ни.
Времето е най-безкомпромисният съдник. То е свидетел на възходи и падения. То потвърждава прозрението, че заедно с училището, важно място в живота на хората ще има и читалището.
Вече 115 години читалище “Отец Паисий” доказва непреходността на идеята, родена в далечната 1893 година и споделена както от шепата прогресивни и будни хора, поставили основите на културното средище, така и от хората участници в читалищната дейност и от тези, които изживяват катарзиса от нея.
Читалището и днес продължава да е съществена част от нашата идентичност като народ, от нашата душевност. Със своята уникалност то има безспорна заслуга за националното ни развитие.
Развитието на обществото ,в каквато и да е посока, е невъзможно без светлината на науката, съхранена в книгата. Именно затова библиотеката е и ще продължава да бъде основата на всяко читалище. Дори във века на Интернет тя продължава да е универсално средище за общуване, за предаване на знания и информация чрез книгите. В момента нашата библиотека е най-голямата в общината, с най-богат книжен фонд, който продължаваме да обогатяваме и обновяваме чрез реализация на проекти.
Емблематично е присъствието в живота на града на най–популярната читалищна дейност - духовия оркестър с мажоретен състав, който вече с гордост носи името на човека, посветил не малко години от живота си и много от своята любов на него - “Димитър Мечев”. Трудно е да се изброят стотиците участия и турнета, прояви, фестивали и конкурси. По-важното е, че ансамбълът ни постави ниво, по което в момента се мерят подобни формации в страната и чужбина. Духовият оркестър беше и продължава да бъде не просто обединение на хора, обичащи музиката. Той е школа, която и днес продължава да захранва с таланти и останалите читалищни дейности. Школа , от която излизат даровити и добре обучени музиканти. Много от възпитаниците му и до днес успешно продължават да се изявяват на музикалното поприще.
Както в миналото, и до днес театралните постановки на самодейния ни театър са истински празник за интелигентната велинградска публика. Талантливите актьори участват в пиеси, режисирани от професионалисти. Експериментира се с най-модерните новости, аплодира ги с благодарност и признателност, защото й се дава възможност да ги види тук, на велинградска сцена.
През всичките години от своето създаване до днес смесеният Градски хор “Николай Гяуров” продължава неизменно да радва своите почитатели. Да възпитава у хората любов към хорово-певческото изкуство, към българското фолклорно наследство, към световната класика и предкласика. Ежегодно градският хор участва в концертни турнета и фестивали в страната и чужбина.
Литературният клуб “Никола Вапцаров” е мястото, където велинградските творци обменят мисли и слова. Много от тях са се наредили достойно до творците в националните клубове и съюзи. Те, поетите ни, са тези, които ни позволяват да излезем за малко от забързания материален свят, за да погледнем през техния по-особен, по-романтичен, но определено дълбок и верен поглед на живота.
Всяка година родители и приятели очакват с трепет и слушат с вълнение годишния концерт на Школата по пиано към читалището. Там децата, освен че развиват таланта си, получават и богата музикална култура.
От няколко години към читалището се създаде още една формация - Група за популярни песни. Тя също има своите верни почитатели. При всяко нейно участие публиката с удоволствие се наслаждава на прекрасните женски гласове.
Всички успехи на художествените колективи са плод на талант, безкрайни часове репетиции и онази безгранична отдаденост на хората, която като магнит ги събира в читалищния салон.
В навечерието на 115-годишнината на читалище „Отец Паисий” искам да благодаря първо на Община Велинград за доброто отношение, за отзивчивостта, за това, че винаги е оказвала подкрепа на културните средища в града ни през всичките тези години. Нека си обещаем, че както заедно работихме, за да стане Велинград СПА-столица на България и Балканите, занапред ще работим с още по-голяма амбиция да го направим и столица на културния туризъм. За това всички ние имаме сили и възможности, а Велинград го заслужава.
Благодаря от сърце на нашите дарители и спомоществуватели!
От името на читалищното настоятелство и лично от мое име с благодарност и уважение се обръщам към самодейците и техните семейства. На едните благодаря за отделяното ценно лично време, за любовта към изкуството, за работата в полза на обществото. На другите – за търпението и разбирането към техните близки.
На велинградската общественост ще кажа , че нас ще ни има още много години и ще ставаме все по-добри. Ще работим с ясното съзнание, че сме малка, но много съществена причина за културния разцвет на Велинград, за развитие и утвърждаване на националната просвета и култура.
Честит празник !
Весели коледни дни и щастлива Нова година !
Цветан Котев, председател на ОНЧ “Отец Паисий”
(В заглавието са цитирани думи от спомените на Мойсей Праматаров)

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България