Велинград - online - Доброто винаги напредва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Доброто винаги напредва
Публикувано 2008-12-23 17:54:52 от Темпо

“Доброто винаги напредва” - тези думи прозвучаха от сцената в началото на концерта по случай 115 години от създаването на читалище “Отец Паисий”. Вярно е, че доброто винаги напредва. Доказа го тази незабравима вечер в залата на читалището.
Едва ли може да има по-голяма награда и удовлетворение за онези истински българи и родолюбци начело с Атанас Зидаров, които са сложили основите на читалищната дейност в Лъджене през 18 93 г. от препълнената зала 115 години по-късно. Едва ли може да има по-голяма награда и удовлетворение за днешните техни последователи и самодейците от нестихващите аплодисменти, изразили истинската любов на публиката. Малка, но съществена част от историята и днешния ден на читалището е събрана в подготвената специално за юбилея книжка “Това сме ние”, която предизвика огромен интерес.
Спектакълът бе открит от доайена на велинградския самодеен театър Христо Семерджиев, който в ролята на глашатай би тъпана и обяви началото. Още музика: тромпетистите от духовия оркестър и малките виртуози от “Джипси ритмика” от Ракитово. Под звуците на химна на Велинград се завъртяха стари кадри, запечатили мигове от славната история на читалището, на празнуващия 30 години мажоретен състав, на тръгналия от тази към световните сцени Николай Гяуров.
В словото си председателят на читалищното настоятелство Цветан Котев благодари на днешните над 150 самодейци, които допринасят Велинград да бъде не само СПА-столица на България и на Балканите, но и столица на културния туризъм.
Сред официалните гости в залата бяха депутатът от БНД Валентин Милтенов, председателят на ДАГ Стефан Юруков, кметът Иван Лебанов и неговите заместници, зам-председателят на ОбС Снежана Велева и общински съветници.Прочетени бяха и много поздравителни адреси от: президента Г. Първанов, премиера С. Станишев, зам.-министъра на културата Н. Захариева, председателя на ДАГ Ст. Юруков, кмета на общината И. Лебанов, председателя на Общинския съвет М. Джамбаз, Историческия музей, читалищата от Чепино, Каменица, Драгиново, Каварна, Козлодуй, Карлово, Пазарджик, ОУ “Н. Рилски”, Л. Шулева, Г. Златинов, В. Бозев, център “Читалища”, ОДК, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Юбилярите благодариха и за многото получени подаръци. Кметът Иван Лебанов взриви публиката с пределно лаконичен, но точен поздрав: “Честит празник!”.
Празничният концерт продължи повече от два часа, през които публиката в препълнения салон, с много правостоящи включително във фоайетата, не спря да аплодира. От сцената прозвучаха изпълнения на Смесения градски хор “Николай Гяуров” с диригент Ели Саздова, Милка Хорозова и Надежда Герова от школата по пиано с ръководител Стоянка Енчева, групата за популярни песни с ръководител Иван Казалиев, фолклорната група към читалището. Взрив от аплодисменти имаше за певческата група на хората с увреждания от клуб “Зорница” и за факта, че след спечеления проект и направения ремонт сцената и залата на читалището вече осигуряват достъпна среда за тях.
В истинска кулминация на концерта се превърнаха изпълненията на мажоретния състав с ръководител Биляна Масларова, който за пореден път показа защо е първи в България не само по дата на създаване. Към тази дата преди 30 години се върна Даниела Дафова - една от участничките в първия мажоретен състав, създаден през 1978 г. по идея на диригента на оркестъра Димитър Мечев от преподавателя по физическо възпитание в ПГ “Васил Левски” Любомир Гугалов. Г-н Гугалов бе в залата и уважи поканата на първите мажоретки да се качи на сцената заедно с тях. Цветан Котев му благодари, поднасяйки му часовник от името на читалището. Публиката награди с искрени аплодисменти създателя на мажоретния състав Л. Гугалов и днешната ръководителка Б. Масларова, както и мажоретките от четири възрасти, които се събраха на сцената.
Освен че свириха за танците на мажоретките, музикантите от Представителния духов оркестър “Димитър Мечев” бяха подготвили за концерта нова програма. Под диригентството на Димитър Лазаров оркестърът показа колко много е израснал през последната година - нов и изключително разнообразен репертоар, ново звучене, силни солисти, много настроение, което се предаде и на публиката. Така се стигна и до грандиозния финал - “Многая лета” в изпълнение на оркестъра, хористите и солист оперния певец Спартак Йовчев.
Многая лета на читалището! Доброто винаги напредва!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай