Велинград - online - Запорираха втора банкова сметка на общинска болница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Запорираха втора банкова сметка на общинска болница
Публикувано 2008-12-23 17:59:03 от Темпо

700 000 лева на общинската болница “МБАЛ-Велинград” са запорирани в две банкови сметки. Първо бе направен запор на сметката в “Булбанк” по искане на фирмата “Булфарма” на д-р Михаил Тиков. Вторият запор е на сметка в “Райфайзенбанк” по искане на “ДКЦ-1”, на което мажоритарен собственик също е д-р Тиков. “Булфарма” и “ДКЦ-1” претендират за пропуснати ползи по договори за доставка на лекарства и за наем.
Веднага след запорирането на втората сметка колективът на “МБАЛ-Велинград” излезе с декларация. В нея се казва: “Остро осъждаме направения запор на банковите сметки на болницата от ДКЦ-1 с управители д-р Георги Дошев и д-р Костадин Паунов, с което обричат на икономически крах лечебно заведение с над 50-годишна история. Обръщаме се към кмета и Общинския съвет за съдействие и молим гражданите на двете общини Велинград и Ракитово за морална подкрепа по повод желанието на определени личности да ликвидират общинската болница за сметка на частното лечебно заведение”.
Проблемът влезе като първа точка в дневния ред на сесията сна 18 декември, на която дойдоха и част от персонала на общинската болница. Управителят д-р Атанас Ташев заяви, че болницата работи много добре, има приходи от Здравната каса, но след направените запори не могат да се разплащат с фирмите и има опасност да спрат доставките на лекарства и консумативи. Няма средства и за заплати, ток, вода. Голямата опасност е, че по време на идващите празници общинската болница може да се окаже в невъзможност да поеме случаите на Спешната помощ. Медицинските екипи ще работят и в празничните дни, но без консумативи ще са с вързани ръце. Д-р Ташев призова общината или да възстанови средствата по запорите или да разреши болницата да тегли кредит.
От разискванията в комисиите по икономика и здравеопазване е станало ясно, че търсенето на кредит е неизбежно. Сергей Кичиков, председател на Комисията по икономика, изрази опасения, че в настоящия момент малко банки биха отпуснали такъв кредит и общината трябва да мисли с какво ще го гарантира. Венко Бозев съобщи, че според юристите запорите ще отпаднат, но процедурата е бавна, а през това време общината е длъжна да гарантира кредита, за да остане болницата общинска, защото сценарията е тя да фалира и д-р Тиков да остане монополист.
Дискусията продължи повече от час и за пореден път върна лентата назад - към вините и отговорностите на бивши кметски управи, общински съветници и бившата управителка д-р Йорданка Савова. Включи се и депутатът Фидел Беев, който обвини предишния Общински съвет, че е защитавал д-р Савова и кмета Иван Лебанов, че е подписал Акт 16 за “Здраве”. “Подписах за хоспис, а не за болница, защото всички книжа бяха изрядни и нямам право да не подпиша”, отговори кметът. Като съветник в предишния мандат Екатерина Каферинова припомни, че 90% от лекарите са били за построяване на втора болница и писмено са го декларирали, а контрольорът на болницата д-р Здравка Масларова е бил от листата съветници на Ф. Беев. Тома Пачалов предложи депутатът да използва правомощията си и да внесе казуса в комисията по здравеопазване в Народното събрание.
След много спорове се наложи кметът да призове за повече прагматизъм и съветниците още същия ден да гласуват решение за кредит. Против тегленето на кредит се изказа неколкократно зам.-председателят Александър Гагов. Според него проблемът опира не до здравеопазване, а до бизнес, това са бизнес-отношения и затова трябва да се направи сериозна комисия, която да преговаря с тези, които са запорирали сметките.
Самото решение претърпя много редакции, но в крайна сметка с пълно единодушие съветниците дадоха съгласие управителят д-р Ташев да започне процедура по теглене на кредит до 700 000 лева, като община Велинград ще бъде гарант пред кредитната институция. С отделно решение Общинският съвет задължи кмета, председателя на ОбС и юристите да изготвят правен анализ и програма за финансова стабилизация на общинската болница.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води