Велинград - online - Да бъде! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да бъде!
Публикувано 2008-12-30 09:19:33 от Темпо

Възникването на пионерските домове в България е през 50-те години на ХХ век и съвпада със стремежа да се търсят нови форми и методи на организация на свободното време на децата. През 1949 г. се поставя началото на изграждане на мрежа от извънучилищни заведения. Първият пионерски дом е създаден в Сливен през 1949 г., следва Дворецът на пионерите в София през 1950 г.През 1959 г. е открит пионерски дом и във Велинград, негов пръв директор е Мария Янкова.
За няколко години във Велинград са постигнати добри резултати в работата с децата. Разраства се кръжочната дейност. Предлагат се нови форми, които до момента не са съществували в рамките на училищата. Осигуряват се ръководители специалисти по нови дисциплини като фотографско дело, приложна електротехника, радио-техника, по-късно информатика, балетна школа, изобразително изкуство, корабо- и авиомоделизъм.
Нов силен тласък за разнообразяване ежедневието на децата даде новопостроената самостоятелна сграда през 1986 г. Активната работа на Атанас Кацаров, Цвета Щерянова, Филип Филипов, Георги Масларов, Николина Цинцева - директори на дома през различни периоди, получава признание и е налице новият пионерски дом. На площ от 3000 кв.м. се разполагат богато обзаведени кабинети - методически, информатика, изобразително изкуство, театрален салон, безопасност на движението, клуб на илюзиониста, спортни клубове - танци, плуване, футбол, фотография, моделиране, школа по пиано и др. Новата сграда се отоплява с топла вода, като разработката на лъчистото отопление е на Института по нови енергийни източници с гл. инж. Веско Маджиров - системата работи безотказно над 20 години.
За организационната и методическа работа в общината през годините се грижат Босилка Шулева, Лиляна Тошева, Стефка Гинчева, Валери Дремалов. Членовете на клубовете по интереси надхвърлят 800. Динамиката и качеството на работа са високи в направленията, в които се трудят ръководители като Лиляна Захова, Любомир Гугалов, Мария Хаджиева, Мария Кулаксъзова, Никола Кондев, Хамлет Йовчев, Стоян Петров, Велчо Клешков, Петър Милчев.
Вероятно няма подрастващ, който през годините да е бил включен в някоя от многото дейности - футболна смяна, плувно лято, лекоатлетически четирибой, общински първенства по ски и ски-бягане, шахматни турнири, богат международен обмен на детски групи с Кисловодск, Хоенщайн-Ернстал, Москва, Лайпциг и др.
Анализирайки дейността на това най-голямо извънучилищно заведение, вероятно има и слаби страни. Като педагози обаче бихме искали от днешното общество да дава повече на днешния дом, носещ името Общински детски комплекс. През 1959-60 г. членове на клубовете бяхме ние, през 1980 бяха нашите деца, 2008 г. са внуците ни. Да бъде!
Димитър Праматаров, директор на Пионерския дом 1979-1990 г.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води