Велинград - online - 2008: голямото празнуване, големите скандали, големите надежди 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

2008: голямото празнуване, големите скандали, големите надежди
Публикувано 2008-12-30 09:29:08 от Темпо

ГОЛЯМОТО ПРАЗНУВАНЕ
Годината на голямото празнуване - като такава ще остане 2008 за Велинград, защото със самочувствието на всеки млад град решихме подобаващо да отбележим своя 60-ти рожден ден. Празненствата не спряха от януари до декември: направихме най-голямата гаганица и най-голямото хоро заедно с Илия Луков, ударихме рекорд по посещаемост на концерта на Ивана, за първи път сцена посрещнахме на стадиона Слави Трифонов заедно с цялото му шоу, домакинствахме на звезди от ранга на “Сигнал”, Николина Чакардъкова, балета на Нешка Робева. През лятото за първи път проведохме Празник на минералната вода като едно от най-големите богатства на нашия край. В нескончаемата поредица от юбилеи (115 г. читалище “Отец Паисий”, 110 г. Ловно-рибарско дружество, 50 г. ОДК и др.), концерти, изложби и празници, пропуснахме важния за поминъка на стотици хора от общината Празник на картофите - той си смени адреса, но дано през 2009 г. да се върне във Велинград.
ГОЛЕМИТЕ ПРИДОБИВКИ
Още в първите дни на януари на 2008 г. й тръгна да връща на велинградчани знакови обекти. На 10 януари най-после, след дълго очакване и за радост на мнозина, отново заработи емблематичната за курорта Вельова баня. През пролетта кметът Иван Лебанов получи от тогавашния областен управител Ангел Чолаков акт за общинска собственост на Клептуза. Община Велинград си върна емблемата на града, а през 2009 е ред да върне на извора и езерото достойния им вид и облик. През 2008 г. най-после във Велинград бе издигнат паметник на Николай Гяуров - нашият съгражданин, който прослави България по световните оперни сцени. Голяма придобивка за курорта донесе решението на Балканския алианс на хотелиерите и ресторантьорите да ни присъди званието “Велинград - СПА столица на Балканите”. 2009 г. и особено планираното за 4 юли догодина тържествено връчване на отличието ще са решаващи за международното признание на курорта.
ГОЛЕМИТЕ СКАНДАЛИ
Списъкът на скандалите през 2008 г. е показателно дълъг:
* от края на февруари проблемите на общинската болница “МБАЛ-Велинград” ескалираха. Д-р Йорданка Савова, която от 2002 г. управляваше болницата, бе сменена на поста първо от д-р В. Хърльов, а след това от д-р Ат. Ташев. Напрежението растеше от ден на ден заради появата на новото частно здравно заведение “Здраве” на д-р М. Тиков. Въпреки първоначалната твърда позиция на кмета Ив. Лебанов, “Здраве” получи Акт 16 от общината и на 1 октомври бе открита. Работата на общинската болница бе драматично затруднена от спорове за помещения и лаборатории, от запора върху две банкови сметки, от изострените отношения между лекари от двете съседни и конкуриращи се здравни заведения. В ролята си на собственик Общинският съвет взе няколко решения, включително за теглене на кредит, но все още не е намерил спасителния вариант за “МБАЛ-Велинград” и това ще е сред най-важните задачи на общината за 2009 г.
* на 24 март от силния вятър част от покрива на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” падна точно пред входната врата на училището. Месеци преди това общината и Социалният инвестиционен фонд бяха дали близо 400 000 лева за основен ремонт, включително на училищния покрив. Скандалът се размина, защото за голям късмет нямаше пострадали.
* през май на дневен ред дойде искането в кв. Каменица, в непосредствена близост до извора Власа да бъде построен хотел. Част от каменчани обявиха, че ако се наложи, ще се бият за топлата минерална вода и ще пазят извора. В рамките на две обществени обсъждания се чуха много позиции за и против строежа на хотел. Решение все още няма, но недоволството на велинградчани от безконтролното раздаване на минералните води не намалява и през 2009 г. сигурно ще продължи да расте
* в края на май двете власти в общината - изпълнителната в лицето на кмета Иван Лебанов и ОА и законодателната в лицето на Общинския съвет влязоха в открита война. С декларация съветниците обвиниха ОА в тежка бюрокрация, бездушие, инерция, липса на координация и последващ контрол, подценяване функциите на ОбС. Кметът оприличи скандала на отношенията в младо семейство, но започналата криза причини поредица от трусове. И както всеки сериозен трус размества земните пластове, така и трусовете в местния парламент разместиха позициите и се роди ново управлявящо мнозинство. Избраният през декември 2007 г. за председател на Общинския съвет Борис Голомехов бе освободен от поста и на негово място бе избран Мустафа Джамбаз. Първоначалното мнозинство от “Зелена България”, ГЕРБ, БСП, ЗНС и ВМРО се разпадна. ВМРО остана в новото мнозинство с ДПС и БЗНС, което смени ръководството на Общинския съвет и управителите на общинските фирми. Скандалите вътре в Общинския съвет и между ОбС и Общинска администрация не само не намаляват, а се разгарят и без съмнение ще продължат и през новата година.
* на 30 септември Велинград бе шокиран от новината, че Мануел Манолов, бивш главен архитект на община Велинград и настоящ на община Ракитово, е обвинен в педофилия. В къщата му във Велинград след сигнал полицията откри две голи момичета на 12 и 14 години, ученички в тукашното Помощно училище. Скандалът имаше отзвук в цялата страна, обвиненият бе оставен от съда в ареста.
ГОЛЕМИТЕ ТРАГЕДИИ
Черната статистика на 2008 г. започна още в навечерието на Богоявление: на 5 януари син причини смъртта на своя баща, бутайки го през терасата на дома им върху заледения тротоар на ул. “Пионерска”. На 15 юли в ромския квартал Анезица при бурен скандал загина мъж, наръган с нож в шията. На 26 септември в Сърница се разигра кървава драма: 18 годишно момиче бе убито при катастрофа, а трупът му скрит във водосточна тръба от виновния за трагедията шофьор на мерцедес. На 1 ноември при тежка катастрофа с БМВ на входа на Велинград загина 26-годишният шофьор на колата, а седмици след това в болницата почина и единият от пострадалите пътници. ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ По правило всяка година завършва с равносметка и с надежди. Първата ни голяма надежда за 2009 г. е местната икономика да удържи на световната икономическа криза, което няма да е никак лека задача, защото точно важните за нас сектори като туризъм и строителство са сред най-пострадалите. От 2008 в 2009 година се прехвърлят надеждите и очакванията в община Велинград по проекти да дойдат дълго чаканите големи европейски пари - за канализация, за пречиствателна станция, за асфалтиране, за озеленяване, за създаване на туристически зони и още много значими обществени обекти. Едва ли има жител на общината, който да не се надява на по-качествени здравеопазване, обществен транспорт, чистота.
Всички знаем, че нито една от нашите големи надежди няма да се сбъдне, ако избраните от нас местни власти продължат да я карат като през 2008 г. Ние се наслушахме и нагледахме, дано те са се наиграли и наприказвали!
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай