Велинград - online - ЦОП - една нова възможност за подкрепа на деца и семейства 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

ЦОП - една нова възможност за подкрепа на деца и семейства
Публикувано 2009-01-13 08:46:30 от Темпо

Абревиатурата “ЦОП” означава Център за обществена подкрепа. Центърът работи от септември 2008 г. във Велинград, на първия етаж в сградата на Дома за деца, лишени от родителски грижи. Негов ръководител е Ангелина Филипова, а екипът включва социалните работници Йорданка Накова, Мария Шутева и Неджибе Палова и психологът Иван Бандаков. Всички те имат опит като педагози и социални работници, но в същото време и за тях работата в ЦОП е ново поприще и ново предизвикателство.
Тукашният Център за обществена подкрепа е структура на фондация “Регионален център по социални дейности и практики” - Пазарджик с председател д-р Златка Ангелова. Неправителствената организация работи в партньорство с Община Велинград: на този първи етап със създаването на ЦОП, а на следващ етап се планира да бъде изграден цял комплекс за социални услуги за деца и семейства.
Центърът осигурява подкрепа за семейства, в които съществуват проблеми от различно естество. Тук могат да намерят индивидуална подкрепа и консултация родители на деца в риск, на деца с поведенчески проблеми, отпадащи или непосещаващи учебни занятия, деца, жертви на домашно насилие и др.
Работи се със семейства, чийто деца са настанени в някаква държавна институция. Според статистиката само 5% от децата в различните домове са сираци, а останалите имат родители. Целта е тези деца да бъдат върнати в семейна среда.
Услугите на ЦОП могат да потърсят семейства, които желаят да осиновят дете или такива, които желаят да станат приемни родители. За тях центърът осигурява квалифицирано обучение с методисти от Пазарджик и София, информационни срещи, осъществяване на подбор и оценяване. Обучението е безплатно, след което кандидатите осиновители или приемни родители подават документи в отдел “Закрила на детето” към Дирекция “Социално подпомагане”. Тъй като и двете процедури са доста тежки, помощта, която може да осигури ЦОП, не е за пренебрегване.
Центърът предоставя и социални услуги за деца, като изискването е детето да бъде доведено от родител, който да подаде молба. Подкрепата се състои в индивидуална работа, консултации, превенция. Важно е да се знае, че ЦОП не предлага пари и финансови помощи. Сред идеите как да се помогне на децата в риск е организирането на различни летни клубове и ателиета по интереси.
Бъдещите намерения на екипа на ЦОП включват и организиране на обществени кампании срещу насилието, наркоманиите, тютюнопушенето, опасността от СПИН и други значими проблеми.
В голяма степен дейността на неправителствената организация ЦОП е близка до тази на държавната структура “Закрила на детето”. От ЦОП заявиха, че не са конкуренти, а партньори на местния отдел “Закрила на детето”. Ако моделът на близко партньорство между НПО, община и държава заработи във Велинград, то с право ще очакваме много деца и семейства с проблеми да усетят истинска подкрепа при тяхното решаване.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води