Велинград - online - Културният живот през 2008 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Културният живот през 2008
Публикувано 2009-01-13 08:49:10 от Темпо

В обзорите, които правим в края на всяка година, обичайно отделяме малко място за култура - тя все остава в ъгъла, притисната от другите големи проблеми на ежедневието, политиката, спорта. Но правейки равносметката на изминалата 2008 г., се убедихме, че тя е била изключително богата на културни събития. 2008 беше празнична за 60-годишния Велинград, а празник без музика, танц, стих, песен не става. Велинградските сцени приеха много гости, много големи и известни имена. През 2008 г. и нашите местни творци от различни възрасти и различни сфери на изкуството записаха значими успехи. Искаме да припомним точно тях:
ЛИТЕРАТУРА
Без да правим класации, първо трябва да споменем книгата “Казано на каменски”. Проф. Георги Пухалев, който бе главният “виновник” тя да се случи, не доживя нейната премиера в родната Каменица. Важното е, че книгата, запечатила говора и света на Каменица, е факт. Уникалното и първо по рода си етно-лингвистично изследване на Каменица има не само голяма научна стойност. “Казано на каменски” е от онези книги, които ни помагат да не останем без корени, да запазим своята идентичност.
Макар и без официално представяне и премиера, издаването на “Спомени и случки из живота на Лъдженската община” на Васил Теофилов бе едно от литературните събития на 2008 г. Авторът е бил писар и секретар-бирник на общините в Лъджене и Каменица точно в онези знаменити години в началото на ХХ век, когато Чепинско е правило първите крачки в своето развитие и утвърждаване като национален курорт. Интересна и много полезна книга - за всеки велинградчанин, а дай Боже, да я прочете и някой днешен общинар - има какво да научи!
Друга гледна точка към Чепинския край показа вторият том от поредицата “Цепина” на Историческия музей - “Фолклорни ескизи от Чепинско” с автори Катюша Куманова и Георги Куманов. В нея, по сполучливото сравнение на Светла Ракшиева, възкръсва онзи фолклорен свят, пъстър и шарен като шарените чорапи и писаните великденски яйца на нашия край.
С много богата литературна продукция и през 2008 г. може да се похвали Петър Гелин. Той продължи краеведческата си дейност с историко-географски очерци за Дорково, Костандово, Цепина и издаде поредица от стихосбирки и злободневни репортажи. Сред сериозните му постижения през годината се откроиха “Словното богатство на Ракитово” и особено “Слоновата кост” - книга, която разказва уникалната история на френско-българската експедиция, открила и проучила преди 20 години палеонтологичното находище край Дорково. “Слоновата кост” е и сериозно напомняне, че е крайно време идеята за палеонтологичен музей на открито да стане факт.
Юбилейно, Литературният клуб “Никола Вапцаров” издаде пореден сборник. 16 автори от клуба събраха свои творби в новата книга “С име и чар на момиче”, посветена на 60-годишнината на Велинград и 115 години от създаването на читалище “Отец Паисий”.
За Цвета Спасова, поетеса от литературния кръг “Свободна мисъл”, 2008 е щастливата година на нейната първа стихосбирка “Откровения”. За Иван Коев годината също донесе нова книга-въпрос “Има ли друго на този свят”. Ново четиво поднесе на запалените си почитатели и арх. Ели Главеева, чиято “Книга за всеки” е практическо ръководство за здраве, събрало в достъпна форма знания за йога, правилно дишане, упражнения на Учителя Дънов и тибетските монаси. В краткия преглед на литературните събития през 2008 заслужават място и официалното представяне на написаната преди година “Съновидения край извора Клептуз” на Петър Полежански и велинградската премиера на книгата “За източно-православната музика” на нашата съгражданка проф. д-р Мария Стефанова..
В сферата на литературата се случи още нещо положително: община Ракитово поде инициативата и създаде литературна награда “Милош Зяпков”. През 2009 ще видим кой ще бъде първият носител на отличието, на което споменът за поета и гражданина М. Зяпков придава особена морална стойност.
ИЗЛОЖБИ
В залите на Историческия музей наистина имаше какво да се види. Хората го оцениха: през 2008 г. музеят има повече от 8000 посетители - с 3000 повече от 2007 г.
Заслужен интерес предизвикаха изложбите за древното светилище Перперикон, представена лично от проф. Николай Овчаров и за храма на Кибела в Балчик, която велинградчани имаха уникалната възможност да видят “преди всички”. Етнографският комплекс “Етъра” гостува с експозициите “Кръстът - амулети и талисмани” и с “Ножове от Габрово”, музеят във Враца ни показа красотата на коприната в “Свила свети като светлина”, а БАН отвори архивите си за изложбата “130 години от Руско-турската освободителна война”.
Най-голямото предизвикателство, с което музейните работници се справиха достойно, бе изложбата “60 години - миг от вечността”, посветена на юбилея на Велинград. Успоредно с нея музеят подготви и проведе първата научна конференция, посветена на миналото на Чепинско с участието на проф. Андрей Пантев.
Сред най-интересното, което видяхме в музея, бе изложбата, събрала откритията на археологическия сезон 2008 под ръководството на Асен Салкин. Въпреки набезите на имянярите, земята на Чепинско още пази много съкровища - всеки, посетил изложбата, се е убедил в това и очаква още открития от местните археолози.
Музеят продължи традицията на изложбите писани яйца за Великден, като тази година редом до сътвореното от местните майсторки наредиха картини и икони Заварин Веселинов и Атанас Фурнаджиев.
Самостоятелната изложба на Атанас Фурнаджиев по случай празника на братята Кирил и Методий в чепинското читалище доказа не само неговия талант, а още нещо: в Чепино вече има хубава изложбена зала.
Много бяха изложбите и в градската Художествена галерия. През 2008 г. бе подновен пленерът по време на Празниците на културата, благодарение на който във фонда на галерията постъпиха нови ценни творби от местни и гостуващи художници. Сред тях и шедьовърът на Светлин Русев “Майка ми”, който големият художник дари за 60-годишнината на Велинград.
Истински рекорд по посещаемост и интерес записа изложбата гоблени, организирана от сдружението на велинградските жени “Нежна сила”. Велинградчанки извадиха най-майсторски избродираните си гоблени, а на изкуството им се дивиха и радваха не десетки, а стотици посетители в галерията.
Към края на 2008 в изложбена зала се превърна и фоайето на общината, където бе подредена пътуващата изложба “Термае Еуропае”. Европейският проект, част от който е и Велинград, показа културата на 17 града с термални води на стария континент - чудесна възможност да видим къде сме (и къде не сме) и ние от “СПА столицата”.
МУЗИКА
Във Велинград през 2008 звуча много музика. Сред многообразието на класическа китара, духови оркестри, рок, естрада и фолк се открои едно събитие, за което специалистите бяха категорични: “Изпълнение на световно ниво!”. Това бе клавирният концерт на Вида Калоянова и нейната сестра Блага. Двете пианистки, чиито родители са свързани с Велинград, живеят и работят в Германия и с музиката на Р. Шуман накараха нашата публика да усети духа и културата на Европа. Не случайно след концерта много хора споменаха името на Николай Гяуров - и той тръгнал от същата сцена на читалището в Лъджене, а и пианистките свириха на рояла, подарен от него.
Много награди от фестивали в страната и чужбина - това донесе 2008 г. за музикална школа “Звънче”. Най-големи успехи на наши и международни сцени записаха Анелия Рачева, Вили Бъсина и Емил Шулев. Новата певческа формация “Караоке” също заслужи високи отличия и признание за младите таланти.
Градският смесен хор “Н. Гяуров” участва и тази година във фестивала “Хвалете Господа” във Велико Търново. Представителният духов оркестър и мажоретен състав “Д. Мечев” доказаха класата си на фестивали в Унгария, Полша и Турция. Мажоретният състав отбеляза 30 години от своето създаване, като това бе част от големия 115-годишен юбилей на читалище “Отец Паисий”.
Заслужено “браво” за певческия състав към сдружението на хората с увреждания “Зорница”, който завоюва бронзов медал на фестивала в Перник!
Успешна бе 2008 г. и за състава за стари градски песни “Евридика” - Костандово, който грабна голямата награда на фестивала “Пей, сърце” в Кюстендил. А за празника 24 май неговият ръководител Никола Янев-Чоли бе удостоен от министъра на културата Стефан Данаилов за високи успехи и принос към българската култура с плакет “Сребърен ритон със златен сфинкс”.
ТЕАТЪР
Самодейният театър към ОНЧ “Отец Паисий” през 2008 г. имаше премиера - “Клошария” под режисурата на Валентина Фиданова-Коларова. Съвременната пиеса плюс модерните режисьорски решения и младият състав донесоха не само успех, а и развитие напред на самодейците. Спектакълът има особено място в творческата биография на доайена на местния театър и любимец на публиката Христо Семерджиев, за когото ролята отброи 45 години на сцената.
С високи награди се завърна велинградският театър от фестивала в Каварна. Жури с председател проф. Надежда Сейкова отсъди втора награда за женска рола на Росица Паунова и трета награда за мъжка роля на Павел Гайдев. Отличията за играта в “Небе без покрив” им връчи режисьорът Андрей Слабаков.
Самодейците театрали от Ракитово записаха успех на фестивала в Тополовград, където изиграха юбилейния си спектакъл “Двубой”. Мария Гергеленова спечели наградата за поддържаща женска роля.
ФОЛКЛОР
Дорково запази статута си на най-голямата сцена за автентичен фолклор в нашия регион. 2008 г. обаче бе изключително успешна и за фестивала в Костандово, който в средата на май събра над 1600 участници.
За първа година през август 2008 свои празници организира Сърница. Градът направи много за съхранението на местните обичаи и традиции, създавайки първата по рода си Етнографска сбирка, която предизвиква интереса и на многобройните гости на Сърница.
Традиционни успехи по българските и международни фестивали записа фолклорният ансамбъл на Драгиново. Ансамбъл “Чепино” направи изключително добро представяне в Гърция, а малките солистки на “Чепинче” Акима Фургьова и Велислава Кирова и тамбурашкият състав спечелиха конкурса “Медени звънчета” в Пазарджик.
Един обзор никога не може да обхване всичко. Но показва главното: в областта на културата през 2008 г. дадохме нещо на света и получихме нещо от него.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води