Велинград - online - Кметът спря 5 решения на съветниците 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Кметът спря 5 решения на съветниците
Публикувано 2009-01-13 09:03:23 от Темпо

Кметът Иван Лебанов използва дадените му от закона правомощия и върна за ново гласуване 4 решения, взети от Общинския съвет на сесията на 18 декември и едно от извънредното заседание на 30 декември 2008 г.
Първото спряно решение се отнася до общинската фирма “Стройком”. На 18 декември съветниците актуализираха бюджета на “Стройком” за 2008 г. със 175 000 лева. Според оспорването на кмета това решение е незаконосъобразно, тъй като през 2008 г. дружеството е работило по план-сметка, която е утвърдена с влязло в сила решение на Общинския съвет и е трябвало да се съобрази с нейните финансови параметри. Според Закона за местните данъци и такси не се допускат изменения в начина на определяне и размера на таксата за битови отпадъци в течение на годината.
Кметът оспорва още двете решения, с които мнозинството разреши на депутата от ДПС Фидел Беев да строи две сгради в центъра на Велинград и до Сярна баня с височина и плътност на застрояване над законово регламентираните за курорта. Мотивите, които Иван Лебанов изтъква за спирането, са няколко. На първо място: двете решения противоречат на вече влязлото в сила решение от 24 септември 2008 г., с което съветниците определехи параметрите на застрояване за Велинград: до 4 етажа, с кота стреха 12 метра, с коефициент на интензивност на застрояване (кинт) 1.5. Месец по-късно, на 30 октомври 2008 г., мнозинството увеличи кинта на 2.0. Но, припомня кметът, това решение е оспорено пред Административен съд - Пазарджик. Председателят на Общинския съвет е следвало своевременно да уведоми всички общински съветници за образуваното дело, за да знаят те, че е налице висящо дело и до окончателно решаване на съдебния спор Общинският съвет не може да преразглежда въпроса. Към правните аргументи кметът Лебанов добавя и това, че Общинският съвет няма правомощия да увеличава интензивността и плътността на застрояване с цел лично облагодетелстване за някои общински съветници.
Кметът е подал жалба, включително и до областния управител Г. Петърнейчев, и срещу решението общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” да бъде преобразувано в търговско дружество. С това решение Общинският съвет се е опитал да се произнесе по въпроси, които са в прерогативите на кмета и изпълнителната власт, твърди в юридическото си становище адвокат Константин Хаджийски. Не са спазени законовите и процедурни изисквания за разпореждане с имуществото на предприятието, което е изцяло публична общинска собственост (ПОС). Необходимо е първо с най-малко 20 гласа тази ПОС да бъде преобразувана в частна. Дори и тогава обаче спортните имоти и съоръжения не могат да се включат в новото търговско дружество, защото според Закона за физическото възпитание и спорта те са само публична общинска собственост. ПОС е и пътната мрежа във Велинград, на територията на която са обслужваните от “Спортни имоти и пазари” “сини зони” за паркиране. В юридическото становище се казва, че намеренията на Общинския съвет могат да доведат до пълен хаос в дейността на предприятието и се пита дали това е в защита на обществения интерес или е продиктувано от политически цели и с оглед замяна на персонал.
С дата 9 януари 2009 г. кметът Иван Лебанов оспорва и решението, с което на 30 декември миналата година съветниците отказаха да актуализират бюджета на община Велинград за 2008 г. Кметът изразява надежда, че мнозинството е достатъчно разумно, за да приеме бюджета и да не се блокира цялостната дейност на общината, което ще се отрази пряко на всички граждани.
Извънредната сесия за върнатите от кмета решения бе насрочена за 16 часа на 12 януари. За дебатите и гласуването - в следващия брой.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води