Велинград - online - Бабинден - неповторима емоция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бабинден - неповторима емоция
Публикувано 2009-01-20 14:45:54 от Темпо

В десетки къщи във Велинград усилено се стяга Бабинден - празник, особено тачен в нашия край и затова запазен в своя автентичен вид. Ето какво споделиха за своите вълнения около Бабинден една баба и една млада майка от кв. Каменица:
Лиляна Николова: Уважавам традициите. За мен Бабинден е много хубав и весел празник. По-специален е за младите семейства, които си имат бабинчета, а за техните баби празникът е свързан с много приятни и незабравими емоции. Сега ритуалите за Бабинден са същите, както когато моите синове са били бабинчета. Дори и тържеството, което се прави в общината, не се е променило. На Бабинден на мен като баба рано сутринта ще ми полеят от менче, украсено с босилек и червен конец. Знам, че се полива три пъти, в съзнанието ми са се запечатали и думите, с които бабата благославя, пръскайки водата нагоре към небето: “Колкото капки - толкова здраве, колкото капки - толкова късмет, колкото капки - толкова деца”. Освен детето, бабата също е на особена почит. Когато първата ми внучка беше бабинче преди 5 години, спазихме и още един характерен за Бабинден ритуал – люлеенето. При него бабата се слага в одеало и се люлее силно за здраве. Люлеенето не спира, докато тя не обещае нещо за здравето на детето - ядене, пиене, ниви, пари и т.н. Тази година пак си имаме бабинче, затова за мен този ден е толкова вълнуващ. Вече имам две хубави внучки - Лиана и Вероника. Да даде Господ да дочакам още внуци и да им се радвам така, както сега се радвам на моите две слънчица. За празника на всички настоящи и бъдещи майки пожелавам хубави, живи и здрави дечица и да не се отказват от традициите. Да ги уважават, да се включват в тях, за да ги опазят и предадат на децата си. На всички бабинчета пожелавам да са живи, да са здрави, да имат много късмет, щастлив живот и дълголетие. Да живеят в мир, да станат достойни хора и да обичат Велинград и България, защото в тях е нашата надежда, в тях е нашето бъдеще. На бабите за празника пожелавам много здраве и повече бабинчета, които да ни радват. Да ни е честит празника!
Радослава Ангелова Тетимова: Имам дъщеричка Кристиана на 4 месеца. Като всяко бебе от Велинград и на Криси й предстои Бабинден. Понеже е твърде малка и още не разбира от много неща, еуфорията, щастието и, разбира се, притеснението около празника, остава за мен като майка. Сигурна съм, че като на всеки празник ще е весело и приятно. Че кой не се радва, когато има поводи за веселба с роднини и приятели? Най-приятно от всичко е радостта от най-ценното на света - децата. Искрено пожелавам на всички весело изкарване на празника и много щастливи искри в очите на бебетата. Нека всички жени да имат това, което имам аз - здраво, щастливо дете и съпруг мечта.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води