Велинград - online - Ще има ли евро-проекти? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще има ли евро-проекти?
Публикувано 2009-01-20 15:01:28 от Темпо

Това е въпросът, който надвисна със страшна сила над Община Велинград, след като мнозинството в Общинския съвет отново не се съгласи да гласува актуализацията на бюджета за 2008 г. Под въпрос са не само заложените за актуализация 722 000 лева, а и участието на общината през 2009 г. в проекти и програми на Европейския съюз.
Потърсихме коментар по темата от заместник-кмета Георги Янчев, в чийто ресор са европейските програми. Г-н Янчев обясни: “При инфраструктурните проекти, които са най-важни за община Велинград, част от задължителната документация са балансите за предходната и още 2 години назад. Въпросните отчет и баланс се заверяват от Сметната палата. Ако тя реши, че заради липсващата актуализация няма да завери отчета и баланса на община Велинград за 2008 г., то общината ще отпада още на първия кръг (за документално съответствие) при кандидатстването за европейски пари.”
Как се стигна до поредната задънена улица? На 30 декември 2008 г. мнозинството отказа да актуализира бюджета на общината. Кметът Лебанов оспори решението и го върна за прегласуване. На 12 януари общо 16 съветници от мнозинството на ДПС, ВМРО и БЗНС и д-р Жеко Чешмеджиев от ГЕРБ потвърдиха решението, че не актуализират бюджета.
Преди гласуването съветниците чуха позицията на кмета Иван Лебанов, който подчерта, че актуализацията на бюджета е практика във всичките 264 общини в България. “С гласуване “за” актуализацията не ме освобождавате от отговорност. Това е повод да извивате ръцете на кмета”, заяви г-н Лебанов.
“Тук някой иска да му се озаконят престъпленията”, контрира зам.-председателят на Общинския съвет Ал. Гагов. “На Гагов му се присънват престъпници, с такива явно контактува!”, отговори кметът.
От името на групата на ДПС председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз заяви: “Не сме против актуализацията на общинския бюджет. Но поради непълна информация, въпреки поискана такава, остават съмнения за нецелесъобразно изразходване на бюджетни средства и ДПС ще гласува за потвърждаване на решението”.
Ако има нарушения, всяка година общината се проверява от Сметната палата и одит, а отговорността е на кмета, заяви Ек. Каферинова. Венко Бозев също каза, че всеки ще си носи последствията, ако има нарушения, но ако останат неразплатени средства, отново ще има лихви и запори на общинско имущество, както стана заради неразплатените пари на фирми след наводненията през 2005 г. Д-р Чешмеджиев отново поиска главния счетоводител да обясни за гласуваните 50 000 лева за ремонта на кухнята в общинската болница.
Присъстващите в залата граждани не останаха безучастни по темата. София Ключкова попита защо след като България загуби милиарди от неграмотно управление, сега и Велинград трябва да страда, защото някои са решили да правят напук на кмета. Бонка Врабчева се обърна към мнозинството: “Въртите колелото винаги назад - това е показател за интелект. Защо досега не разровихте, защо не сезирахте прокуратурата и не излезете с документи за нарушения, а не с врели-некипели?!”. Граждани питаха и защо нито един съветник от мнозинството (обикновен съветник, а не от председателството) поне веднъж не стане да обясни защо гласува така.
Дали сме молба да се извърши проверка от Сметната палата, но котка в чувал не купуваме, заяви Ал. Гагов. Дни след сесията се разбра, че в Окръжна прокуратура - Пазарджик има жалба от депутата Ф. Беев за неправомерно изразходване на общински средства.
Докато чакаме компетентните органи да проверяват общинската хазна, ние, гражданите, трябва да стискаме палци Сметната палата да завери отчета и баланса за 2008 г. В противен случай през 2009 г. хич да не се надяваме на пари от ЕС!
А докато общинските съветници чакат резултатите от проверките, имат време да си направят справка поне за някои права и задължения по Закона за общинския бюджет. Например: “Кметът информира периодично местната общност за изпълнението на бюджета по ред, определен от Общинския съвет”. Ако си бяха направили труда да определят такъв ред, нямаше да се стигне до сегашната драма!
Материалите от сесията подготви Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай