Велинград - online - Велинград и едно от трудните упражнения в демокрация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Велинград и едно от трудните упражнения в демокрация
Публикувано 2009-01-27 10:11:13 от Темпо

Точно преди една година във Велинград се проведе информационен ден по проекта “Да служи и подобрява”. Неговата цел бе да обърне вниманието на общината и на обществеността към една важна за демокрацията институция - обществения посредник или омбудсман. Фонд “ИГА”, който изпълнява проекта, започна информационната кампания в 13 общини: Пещера, Плевен, Кърджали, Велинград, Дупница, Сливен, Враца, Септември, Габрово, Белово, Стара Загора, Дряново и Видин. На 12 февруари 2009 г. в Пазарджик, “столицата на омбудсманите” според г-жа Мариана Бойрикова от “ИГА”, предстои да бъдат отчетени финалните резултати на проекта. Сред тях ще бъде това, че в 6 от изброените общини са започнали тежката процедура за избор на омбудсман, а две общини - Пещера и Кърджали, вече са избрали такъв.
Къде е община Велинград? С една дума - никъде. Информационният ден мина и замина, част от общинските съветници постояха и послушаха в залата, после посетиха коктейла в местен ресторант. Идеята за избор на омбудсман напълно бе забравена, затрупана от други (някои по-важни, други съвсем не) проблеми. Факт е, че проблеми в местното управление през тази първа за кмет и съветници година от мандата, не липсваха. Но е факт и друго: случващото се в местната власт, случващото се между местната власт и гражданите на общината показва, че институция като обществен посредник е повече от нужна за Велинград.
Само в правомощията на общинарите и политиците е да решат дали е дошъл моментът за това трудно упражнение в демокрация. През януари 2008 г. от фонд “ИГА” оповестиха данни от тяхно социологическо проучване: 67% от велинградчани отговарят, че омбудсман е нужен. Вероятно и сега общественото мнение също би било в защита на обществения посредник, защото днес дори в по-голяма степен е видно желанието за повече граждански контрол върху местната власт. С изричната уговорка, направена от питаните хора и през 2008 г., обмудсманът да не е поредният чиновник на заплата, а реално да скъси поне с една крачка пътя за решаване проблемите на велинградчани.
В предишния Общински съвет бе направен неуспешен опит за избор на омбудсман. След това за доста време постът стана плочка от постоянно нарежданото политическо домино. Настоящият Общински съвет не го подцени и включи отделна глава за избор на омбусман в своя нов правилник. Чудесен знак, че има воля да се създават мостове между властта и хората. Но знак, който засега остава само като добра теория.
23 общини в България вече са избрали обществен посредник. Цифрата може и да изглежда малка, съпоставена с общия брой от 273 общини в страната. Но всъщност избраните омбудсмани обслужват повече от половината население на България, тъй като работят в най-големите общини. Навсякъде процедурата по избора е била много трудна, защото исканото по закон мнозинство от 2/3 е почти непостижимо в повечето местни парламенти. С пълна сила това важи и за ситуацията в Общински съвет - Велинград, особено в настоящия момент. А може би точно в такава ситуация на високо напрежение между изпълнителна и законодателна власт, между власт и гражданство, общественият посредник е най-необходим. По това дали такъв ще бъде търсен, намерен и избран, ще можем да съдим за политическата зрялост на тези, които управляват Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води