Велинград - online - РПУ - Велинград с най-висока разкриваемост в областта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

РПУ - Велинград с най-висока разкриваемост в областта
Публикувано 2009-02-03 08:57:24 от Темпо

Началникът на РПУ - Велинград главен инспектор Йордан Рогачев представи годишния анализ за работата през 2008 г. Полицейското управление работи на територия 1027 кв.км с 58 466 жители и регистрирани 4812 фирми. Важни характеристики на региона са високата безработица, особено сред ромите, мащабното строителство, многото увеселителни заведения и места за отдих. За изминалата година РПУ - Велинград заедно с РПУ - Пещера е на първо място в област Пазарджик по разкриваемост на престъпленията, съобщи гл. инсп. Рогачев и подчерта, че за последните 9 години това не се е случвало. През 2008 г. са регистрирани 880 престъпления по криминална и икономическа линия. От тях са разкрити 535, което е 70%. Много висока е разкриваемостта при икономическите престъпления - 82%.
Пътно-транспортните произшествия са 209, което е с 38 по-малко от 2007 г. Но е нараснал броят на тежките ПТП - 21 през 2008 срещу 13 през 2007 г. По-голям е и броят на убитите - през 2007 г. само един човек е загинал на пътя, а през 2008 са четирима. Повече са и ранените. Основните причини според г-н Рогачев са несъобразената скорост, употребата на алкохол, неправилни маневри, техническа неизправност, неопитност на млади водачи.
Нарушенията по Закона за движение по пътищата са 3589 или с 559 повече от 2007 г. Нужно е през 2009 г. да се завиши контролът по отношение на каруците, такситата и мотопедите, отчитат полицаите.
По административно-наказателните дейности общият брой на установените нарушения е 5680, за които са съставени 5316 акта и 132 фиша. В общия брой най-голяма е тежестта на нарушенията по Закона за движение по пътищата - 3426, документите за самоличност - 1543 и МВР - 63. По Наредба № 1 на общината за опазване на обществения ред има съставени 181 акта. 14 са актовете по наредбата за взривоопасните вещества, като 4 от тях са за провеждане на заря извън регламентираното време. По Наказателния кодекс актовете са 20,за закрила на детето - 4, а по указа за борба с дребното хулиганство - 67 или с 20 повече от 2007 г.
Разгледани са 17 жалби на граждани срещу полицейски служители. За 15 от жалбите е преценено, че са неоснователни, една е основателна, а една още се проверява. Наградени са 18 служители на РПУ - Велинград, като най-голямата награда е за двамата полицаи от Ракитово, които отказаха подкуп от 800 лева. Наказаните служители са 14.
Анализът отчита и типовете престъпления. През 2008 г. са извършени и разкрити 4 умишлени убийства и едно изнасилване. Кражбите са 235, от тях 98 са разкрити. Завишен е броят на кражбите на части и вещи от МПС, зачестява разбиването на коли. Нараснал е броят на измамите - от 25 през 2007 г. през 2008 г. те са 59 и 49 от тях са разкрити. Броят на телефонните измами е 5, от които 4 са разкрити.
Разкрити са 7 престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици. Гл. инсп. Рогачев отново подчерта, че през тази година особено ще се засили работата на полицията във Велинград срещу наркоразпространението. Инспекторът от Детска педагогическа стая всяка седмица е провеждал срещи във Възпитателното училище интернат “Ангел Узунов” в Ракитово. През годината там са избягали и върнати 19 ученици.
В областта на икономическата престъпност са регистрирани 116 и разкрити 96 престъпления. Основно това са злоупотреби в горския фонд и документални престъпления. Завишен е броят на образуваните бързи производства - от 57 на 65 и на незабавните - от 26 на 70.
Г-н Рогачев отчете като много тревожна тенденция, че голяма част от престъпленията се извършват от непълнолетни лица. Според него работата на създадената в общината комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни не е ефективна. Като пример бе посочено, че лице с повече от 30 регистрирани престъпления (4 кражби на коли, разпространение на наркотици, домови кражби, кражби на златни накити и др.) има наложени 6 пробации и всеки път комисията застава на становище, че трябва да бъде предупреден за последно. Въпросният непълнолетен преди седмица е задържан в Пловдив, където съдът му е наложил постоянна мярка за задържане. Коментирана бе и темата за неправилното паркиране, което става сериозен проблем във второстепенните улици в центъра. Полицията ще предприеме по-строги мерки през 2009 г. Шофьорите трябва да знаят, че вече е изготвен списък на всички заловени и вече наказвани неправоспособни водачи. Списъкът наброява над 220 човека, които при повторно нарушение са застрашени от незабавно полицейско производство.
Г-н Рогачев благодари на кмета Иван Лебанов, с чиято активна помощ бяха осигурени 3 автомобила за полицейското управление. Обещаният в началото на 2009 г. от министъра на вътрешните работи М. Миков щат за деловодител вече е факт. Предстои обявяване на конкурс за 8 свободни работни места за запълване на щата на РПУ.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай