Велинград - online - Народът в залата, мнозинството се скри 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Народът в залата, мнозинството се скри
Публикувано 2009-02-03 09:11:36 от Темпо

За първи път през последните 20 години на заседание на Общинския съвет влязоха над 40 деца - плувци от ПК “Белмекен” и ПК “Чепинец”. Пред съветниците те издигнаха плакати с надписи “Вън търговците от спорта” и “Не на превръщането на “Спортни имоти и пазари” в търговско дружество”. Освен плакати плувците носеха и десетките си медали, завоювани благодарение на целогодишните и нелеки тренировки на Закрития плувен басей. Именно неговото бъдеще в случай, че общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” (“СИП”) стане търговско дружество, накара треньори и родители, десетки настоящи и бивши спортисти и спортни деятели, бивши служители във Физкултурното дружество “Чепинец”, служители на Спортния тотализатор (тотото е отпуснало средства за изграждане на басейна) и граждани също да дойдат в залата. На сесията се стекоха и велинградчани с други искания, които личаха от техните плакати: “Не на високото строителство” и “Прекратете концесията на Кална баня”. Голямата зала на общината се превърна във врящ котел, защото общественото несъгласие от поредица решения на мнозинството в Общинския съвет нагнети огромно недоволството на хората. Сред бурно освирканите беше депутатът Фидел Беев.
В безпрецедентната ситуация председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз потърси спасителен вариант в отлагането на заседанието с 1 час. Формалната причина бе да се проведе Комисията по икономика, чието заседание предния ден пропаднало. Процедурно отлагането бе “облечено” от г-н Джамбаз като решение на Оперативното бюро. Екатерина Каферинова изрази недоволство, че е член на Оперативното бюро, но въобще не е викана на заседание. И още: нито ЗМСМА, нито Правилникът на Общинския съвет разписват подобна процедура за отлагане на редовно заседание. Вестник “Темпо” попита двама зам.-председатели на ОбС на база на кой член от закона и правилника е процедурата, но не получихме конкретен отговор. Въпреки отлагането, хората не се отказаха да изразят позицията си и се върнаха в залата и след едночасовата пауза. Г-н Велко Клешков, дългогодишен треньор по плуване и председател на ПК “Белмекен”, прочете декларация от името на трите плувни клуба във Велинград (пълният текст публикуваме отделно). Заедно с декларацията г-н Клешков връчи на председателя Джамбаз и подписка с 2980 подписа в подкрепа на тяхното основно искане “Спортни имоти и пазари” да не се превръща в търговско дружество. В залата прозвуча и декларация на Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” (пълният текст също публикуваме отделно), прочетена от София Ключкова и също подкрепена с подписка от близо 2000 велинградчани. Г-жа Ключкова съобщи, че преди сесията е била грубо изгонена от стаята на Общинския съвет и по този повод по-късно същия ден подаде жалба в РПУ - Велинград. Тя подчерта, че много хора не са посмели да се подпишат, защото се страхуват от управляващото мнозинство и призова този страх да се премахне и гражданите активно да упражняват законните си права да контролират избраната от тях местна власт. Извън декларацията София Ключкова разказа и как зам.-председателят Александър Гагов по време на Комисята по общинска собственост е отправял обиди към общински служители, включително наричайки ги “пундьовци”. Тя заяви още, че ако Общинският съвет не вземе мерки за прекратяване на беззаконията и взимането на решения против обществения интерес, ситуацията във Велинград ще стане достояние и на европейските институции.
Съветниците на ГЕРБ също излезе с декларация, в която обяви, че се разграничава от всички политически групи в Общинския съвет (виж стр. 3). Групата съветници на БСП се обявиха в подкрепа на двете декларации на плувните клубове и “Да поработим за Велинград” и призоваха за преразглеждане на преобразуването на “Спортни имоти и пазари”, за да се даде възможност на мнозинството да преосмисли решението си. Присъстващите плувци и граждани реагираха бурно и настояха съветниците веднага да дадат отговор за съдбата на “Спортни имоти и пазари”. Г-н Джамбаз отговори, че ще покани на среща следващата седмица спортните клубове и те ще получат писмен отговор. Този вариант не бе приет от залата, а поведението на мнозинството предизвика гневни коментари и освирквания. “Ще уважаваме институциите, но само ако те ни защитават. Какво доверие да им имаме, като всичко е за пари!”, “Нали не искаха да слушат хората над 70 години, сега тук са деца над 7 години, които са бъдещето на Велинград!, “Докога ще стоите да се обогатявате”, “Ние ви плащаме заплатите”, викаха от залата. Започна и скандиране “Сега! Сега!”, за да бъде взето решението в най-кратък срок.
Кметът Иван Лебанов, който ден преди сесията е имал тежка среща с представители на мнозинството, изслуша декларацията на спортистите с голямо вълнение. Той заяви: “Днес за мен е един щастлив ден, защото вие показахте, че сте достойни велинградчани с вашето поведение и отстояване интересите на общината, на нашите деца и внуци. Благодаря ви за гражданската позиция. Няма да се дадем на трима души да разплячкосват Велинград”. Кметът предложи точката веднага да влезе в дневния ред.
В “СИП” трябваше да стъпи един човек и една политическа сила, каза Ек. Каферинова. Те са силни, защото имат мнозинство, но вие сте по-силни, защото сте ни избрали и вие трябва да кажете какво за стане, обърна се съветничката към присъстващите граждани. Предизборната кампания не е започнала, не е нормално малолетни да се занимават с политика, апострофира М. Джамбаз и обяви почивка - отново в разрез с изискванията на правилника и закона. По време на паузата във фоайето напрежението ескалира. 8 полицаи охраняваха обществения ред, но това не спря гражданите да изразят недоволството си очи в очи с малкото останали представители на мнозинството (повечето се затвориха в стаята на председателя). Децата също не спряха да скандират исканията си и същевременно станаха свидетели на такива грозни реплики от устите на съветници, че сигурно ще ги запомнят за цял живот. Страстите се разгорещиха още, защото се чу, че Ал. Гагов е бил в залата с оръжие. По-късно това бе опровергано от полицията, но съветници и граждани твърдят обратното.
След почивката Мустафа Джамбаз обяви, че решението за преобразуване на “СИП” в търговско дружество е в съда и затова Общинският съвет не може отново да се произнася. Иван Лебанов го опроверга, припомняйки, че е върнал решението, мнозинството го е препотвърдило и след това то не е изпращано в съда нито от кмета, нито от областния управител. “Кой лъже?” попитаха от залата, а Ек. Каферинова заяви на М. Джамбаз, че той или не е запознат, или иска да заблуди хората. Тя обвини председателя, че налага пълен диктат и връща Общинския съвет в годините на тоталитаризма.
Вместо да подложи на гласуване направеното процедурно предложение първа точка от дневния ред да бъде решение за “СИП”, М. Джамбаз предложи заседанието да се проведе при закрити врата. Той се позова на точка в правилника, според която при шум и безредици в залата, съветниците могат да гласуват за закрито заседание. Предложението му бе подкрено от 15-те съветници на мнозинството, които веднага се оттеглиха в малката зала на втория етаж, където имаше и полицейска охрана. Кметът Иван Лебанов заяви, че нито той, нито Общинска администрация ще участват в закрити заседания. Същото декларираха и БСП, “Зелена България”, ЗНС и ГЕРБ, чийто съветници останаха в голямата зала.
15-те съветници от ДПС, ВМРО и БЗНС са провели сесия, но нито в четвъртък, нито в петък председателството на Общинския съвет не обяви какви решения са взели.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай