Велинград - online - 20 години Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”: Анс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

20 години Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”: Анс
Публикувано 2009-02-10 09:30:20 от Темпо

Едно явление в културния живот на Велинград, появило се за първи път на 24 май 1989 г., което много бързо спечелва своите привърженици. Негов предшественик е представителният ансамбъл “Вела” с главен художествен ръководител Веселина Гиздова.
През 1991 г. група млади ентусиасти, обединени от любовта към българската народна песен и танц, решават да продължат работата си с талантливите деца от “Здравче-венче”, този път в читалище “Васил Левски” - Велинград. Това са Росица Стоицова - хореограф, Ваня Тошева - ръководител на народния хор и музикантите Петко Тошев, Иван Иванов, Добри Добриков и Христо Зиврипанов.
Като всяко начало, е съпроводено с трудности: оскъдната материална база, неотоплените зали, липсата на костюми, реквизит и музикални инструменти. Въпреки всичко те намериха верния път за разпространяване на фолклорното изкуство, създадоха подходящ танцов и песенен репертоар от различни фолклорни области и го представиха по най-добрия начин. Ансамбъл “Здравче-венче” има стотици концерти у нас и в чужбина в своята 20-годишна история, както и десетки награди от национални и международни фестивали в Гърция, Македония, Сърбия, Франция. В творческата си дейност той е представил уникални музикално-танцови композиции, някои от тях осъществени с помощта на международни проекти - “Гергьовден” (американска фондация CDR), “Балончета” и др. Немалко деца за първи път се срещнаха и заобичаха българския танц и песен в “Здравче-венче” и продължиха творческия си път в държавни хореографски и музикални училища в София, Пловдив, Широка лъка, Котел. Сега те са ръководители, преподаватели или танцьори в професионални ансамбли.
Песните и танците на “Здравче-венче” са едно неповторимо изживяване на сцената. На добър час и много аплодисменти!
Илияна Капсъзова, секретар на ОНЧ “В. Левски”
Днес Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче” при Образцово народно читалище “Васил Левски” Велинград е състав със свой облик и традиции, спечелил признанието на културната общественост във Велинград, оценен с високи отличия и награди от фестивали у нас и в чужбина.
В ансамбъла участват 100 деца от различни възрастови групи: подготвителна група танцов състав, подготвителна група народно пеене, среден танцов състав, основен танцов състав, народен хор.
С всички тях работят млади и ентусиазирани ръководители: Бойка Георгиева - хореограф, Димка Спасова - ръководител народен хор и музикантите Иван Пещерски, Цанко Пашов и Христо Зиврипанов. Репертоарът е богат и разнообразен, включващ песни и танци от различни фолклорни области на България. Една от задачите и целите на ръководителите е да издирят и популяризират млади таланти за утвърждаване и приобщаване на подрастващите към традиционния български фолклор. На предстоящия 20-годишен юбилей на “Здравче-венче”, който ще се проведе на 21 май 2009 г., каним всички възпитаници на ансамбъла от създаването му до днес - ръководители, танцьори, певици, инстументалисти, да вземат участие в юбилея.
Иван Иванов, гл. худ. ръководител на “Здравче-венче”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола