Велинград - online - Успех за археолозите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Успех за археолозите
Публикувано 2009-03-04 19:45:51 от Темпо

Археолозите на велинградския Исторически музей Асен Салкин (научен ръководител) и Димитър Байраков (зам.-научен ръководител) през изминалата седмица представиха пред гилдията в Националния археологически институт към БАН - София отчет за археологическите проучвания през 2008 г.
Пред секция “Тракийска археология” те направиха презентация на проучванията и откритията през отминалия сезон в местността “Калето” - 5 километра източно от Велинград по билото на връх “Стража”. Нашите археолози са категорични на база сондажите, че става дума за укрепено тракийско светилище от периода V-I век преди Христа.
Пред секция “Археологическа карта на България” археолозите ни направиха отчет за теренните проучвания през 2008 г. и резултатите от тях. И двата отчета предизвикаха голям интерес и сериозна полемика, споделиха двамата археолози, защото дадоха да се разбере, че на археологическата карта на България заявяваме сериозно присъствие. Освен това работата, която екипът е извършил, ще реши много проблеми, свързани с археологията и историята на Родопите. По-специално ще бъдат добавени много сведения, свързани с бита, религиозните култове и практики, както и за културата на тракийското племе беси. Археолозите Асен Салкин и Димитър Байраков се гордеят и с факта, че са успели да докажат пред археологическата гилдия изключителното богатство в археологическо отношение на нашия район: многото светилища, некрополи, раннохристиянски базилики, средновековни църкви и крепости. Те са на път да установят, че Чепинската котловина е един от центровете на тракийското племе беси. Доказателствата са в големия брой селища, светилища и некрополи (гробища), които са регистрирали.
Археолозите ни са запознали своите колеги с желанието си да се започнат през този сезон археологически разкопки (досега има само сондажни работи) на “Калето”. Целта е да се извърши реставрация и експониране на археологически обект “Калето” и той да се превърне в туристическа дестинация. За нашия град е задължително да заложи не само на минералните извори и красива природа, но и на богатото си археологическо минало, споделят те и благодарят на кмета Иван Лебанов за съдействието и помощта във връзка с кандидатстването пред Министерството на културата за финансиране на пълни проучвания на тракийското светилище на връх “Острец”. Археолозите Салкин и Байраков са развълнувани от пълната подкрепа, която са получили от Националния археологически институт към БАН по отношение на археологическа помощ и организация. Развълнувани са и от идеята археологически сезон 2009 да бъде международен с участието на студенти от Полша. Но, за да станат идеите действителност е нужна помощта на Общината, на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и на нашата общественост.
През 2009 г. археолозите обещават да продължи теренната обходна експедиция за документиране на нови археологически обекти, като по-този начин се надяват да попречат на посегателствата на иманярите. Няма обект, който да не е “посещаван” и “разработван” от иманярите. Истината е, че за спасяването на всеки археологически и исторически обект най-важна си остава промяната на съзнанието на всеки един от нас, защото тези културно-исторически обекти принадлежат на всички - вчера, днес и утре.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай