Велинград - online - Работим и очакваме идеи за “осиновения парк” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Работим и очакваме идеи за “осиновения парк”
Публикувано 2009-03-04 19:46:58 от Темпо

Туристическо дружество “Сютка” към Професионална гимназия по горско стопанство “Хр. Ботев” Велинград отчете първата фаза от дейността си по проект “Осиновен парк – място за среща на различни поколения велинградчани”, финансиран от Фондация ЕкоОбщност. Дейността ни започна на 30.10.2008 г., когато екипът по проекта Любка Байлова и Стоян Ачев посетихме ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино. На среща с учители и деца разказахме за своята идея да осиновим съвместно парк “Осми март”. Получихме много мил подарък от нашите приятели от група “Пчеличка” – изложба с рисунки на тема “Как искам да изглежда нашият парк”. Децата с огромен ентусиазъм ни разказваха, че биха искали в парка им да има и птици, и пеперуди, и катерушки, и люлки, и растения, и всякакви други хубави неща. Учителките в градината поеха инициативата да обиколят местните фирми производителки на дървен материал и предмети от дърво, за да потърсят спонсорство за подпомагане на идеята за облагородяване на парка ни. Заедно планирахме посещение на базата на ПГГС “Хр. Ботев”, където децата да могат заедно със своите по големи приятели – учениците да разгледат животните в дивечоразвъдника, дърветата и храстите в дендрариума, ентомологичните сбирки, хербарийните материали, препарираните животни и птици, снимките и всички други интересни нагледни материали. Разговаряхме и за възможността децата от градината да участват в дейностите по облагородяване на парка. Заедно решихме, че боядисването на част от дървената ограда и залесяването на част от растенията биха могли да са интересно занимание за малките еколози. Планирахме и пролетен празник за откриване на облагородения парк. Децата и учителките с удоволствие поеха ангажимента да подготвят тържество за тази цел.
На 4.11.2008 година проведохме втората си среща–дискусия. Този път в кварталния пенсионерки клуб. Присъстваха над 40 пенсионери. Посрещнаха ни радушно и с огромно любопитство към това, което ще им предложим. Идеята да работим заедно те бяха прегърнали преди тази среща, но след като разбраха подробностите в нашето предложение бяха категорични, че не са чували скоро по-добра идея за техния квартал. Разказаха ни и как на Гергьовден организират импровизирани празници в парка. Категорично заявиха, че въпреки малките си финансови възможности, ще помагат във всички дейности по облагородяването на парка, а след завършването им ще полагат усилия по почистването, поддръжката и опазването му. Стоплиха ни и техните искрени благодарности, че най-после някой се е сетил и за тях и техния квартал. Особено радостно и с аплодисменти приеха идеята да осиновят парка заедно с децата от ЦДГ “Еделвайс и учениците от ПГГС “Христо Ботев”. Щастливи бяха и от идеята децата от градината да организират съвместни тържества в осиновения парк. Голяма част от пенсионерите от кв. Чепино се оказа, че са членове на Туристическо дружество “Острец” и проявиха желание за съвместни бъдещи дейности с нашето Туристическо дружество “Сютка”.
През м. октомври 2008 г. проведохме и консултации с общинска администрация в лицето на зам.-кмета Георги Янчев за сътрудничество при облагородяването и поддържането на парк “Осми март”. Имаме пълната подкрепа на ръководството на общината. Постигнахме договореност за използване на работниците по поддръжката на общината и техни машини и инструменти в дейности, свързани с облагородяване на парка. Получихме и разрешение да преместим съществуващите пейки и метални катерушки и люлки от частта на парка, която е частна собственост, в общинския парк.
Ученици от 13 клас на ПГГС “Христо Ботев” – Велинград започнаха конкретни дейности по почистването на парка от отпадъци и паднали листа. По-късно бяха оформени алеите и подрязани. Проучихме и възможностите за закупуване на дървен материал и подготовка на греди за изграждане на дървена ограда. В сградата на ПГГС “Христо Ботев” този материал бе дообработен и боядисан от ученици с доброволния труд на дърводелеца на гимназията. Проучихме и различните фирми производителки на пейки и кошчета за отпадъци. Пейките решихме да са без облегалки, за да се използват двустранно както пред импровизираната сцена, така и за сядане на майки пред къта за малки деца.
Разработихме проекти за рекламен транспарант и табела и изработихме свои рекламни материали. Фон на нашия весел рекламен транспарант са щастливите личица на децата от ЦДГ “Еделвайс”. На 09.12.2008 г. в парк “8 март” работиха 20 младежи от 13 б клас и 13 души от 11 в клас на гимназията. Дейността им подпомагаха и насочваха работници от общината. В този цял работен ден бяха разбити и изкопани старите 4 пейки и бяха циментирани заедно с новите 4 на предварително определените по проект места в алеите и пред сцената. Бяха циментирани на подходящи места и кошчетата за отпадъци. Поради ниските температури отложихме преместването и циментирането на големите метални съоръжения на нови места. Планирахме това мероприятие за март- април. През февруари в нашия парк с доброволния труд на учители и ученици от ПГГС “Хр. Ботев” бе поставена дървена ограда и бе засаден жив плет.
По време на работата проведохме разговори и с хора от квартала, които споделиха свои проблеми, свързани с парка. Единият от тях бе разбитата настилка при изработената от тях чешма. Другият проблем е липсата на улично осветление в близост до парка. Това до голяма степен увеличава опасността от вандалски прояви в облагородения от нас парк, особено през нощта. Проведохме нова среща с г-н Г. Янчев, на която поставихме своите въпроси и получихме обещание да се разгледат възможностите за действие. Ние, членовете на ТД “Сютка” към ПГГС “Хр. Ботев”, продължаваме своята дейност по облагородяване на парк “8-ми март” и приканваме всички, които имат интерес от подобряването на това кътче от квартала, да дадат своите идеи и станат част от нашата инициатива!
Любка Байлова, ръководител на проекта

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай