Велинград - online - Искат повторна експертиза по делото срещу иманярите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Искат повторна експертиза по делото срещу иманярите
Публикувано 2009-03-04 19:54:04 от Темпо

Отложеното през миналата седмица първо за нашия град дело срещу иманяри се проведе на 27 февруари в Пазарджик. То стана възможно благодарение на сигнал, подаден от граждани, че се правят теренни проучвания от иманяри и бързата намеса на органите на МВР.
Назначената от съда археологическа експертиза, направена от археолог от Националния институт за паметниците на културата, доказа пред съда, че на мястото (под Милеви скали), на което тримата иманяри са отишли да берат гъби, носейки със себе си металотърсачи, наистина има при това не една, а две една до друга могили. Освен това според археолога в съседство има още 5-6 могили с различни размери. Съдът назначи двойна повторна експертиза, която трябва да се произнесе до края на м. март. Тя ще бъде от археолози от Националнния институт за паметниците на културата и Регионалния исторически музей.
Делото се води по член 278 б от Наказателния кодекс. Според него всеки, който извършва теренни проучвания без разрешение, подлежи на наказания, които с направените в Наказателния кодекс поправки са чувствително завишени - освен големи парични глоби предвижда се и затвор.
Народното събрание прие Закона за културното наследство, според който всички движими и недвижими археолоогически ценности вече са публична държавна собственост. Срокът, който бе даден антики и иманяри да излязат на светло, бе 10 октомври 2008 г. В този срок колекционерите се задължаваха да поискат идентификация и регистрация на притежаваните от тях движими археологически културни ценности.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай