Велинград - online - Общината има бюджет, но няма отчет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината има бюджет, но няма отчет
Публикувано 2009-03-04 20:03:23 от Темпо

В два последователни дни на 24 и 25 февруари се проведе общественото обсъждане и гласуването на бюджета на община Велинград за 2009 г. Чуха се много предложения, критики, идеи за разпределение на парите и в крайна сметка общинските съветници единодушно гласуваха бюджета в размер на 23 312 718 лева. Но отчетът за изпълнението на бюджет 2008 дори не стигна до гласуване в залата - мнозинството отхвърли точката от дневен ред. Така към липсата на актуализация на бюджета за миналата година се прибави и липсата на отчет за 2008 - поредният велинградски парадокс, благодарение на който може и да не дочакаме пари от европейски програми.
Представяйки бюджет 2009 на общественото обсъждане, кметът Иван Лебанов каза, че стартираме в недотам благоприятни услония - отказ на съветниците да приемат актуализацията, въпреки че Общинска администрация ясно и прозрачно е дала информация какви пари за какво са похарчени. “Протегнах ръка за съвместна работа и партиите, които не работят в защита на общинския интерес, ще си носят отговорността”, допълни кметът и призова съветниците да си поделят политическата отговорност по бюджет 2009.
Главният финансист Христо Савов също изтъкна сложната икономическа и финансова обстановка, в която общината ще работи през настоящата година. Програмата за капиталови разходи в размер на близо 6 милиона лева бе представена от зам.-кмета Валентина Цветанова. Тя подчерта, че Общинска администрация работи усилено и се надява тази година да има голям брой спечелени проекти.
При дебатите в сесията председателят на Комисията по икономика Сергей Кичиков изтъкна, че ако искаме община Велинград да върви, то трябва да печели пари от еврофондовете. Комисията направи поредица от предложения за разпределението на средствата от строителната програма, които бяха приети.
Спор възникна по сумите 20 000 лева за ремонт на училището в Грашево и 12 000 лева за водоем в Драгиново, които се взимат от предвидените за издръжка на маломерните паралелки. Председателят на Комисията по образование Венко Бозев се обоснова, че за маломерните паралелки са заложени 120 000 от нужните 155 000 лева, но в крайна сметка аргументите не бяха приети. Христо Савов бе категоричен, че след въвеждането на делегираните бюджети училищата са “пълни с пари” и имат 348 000 лева бюджетен остатък.
Г-н Бозев каза, че 2008 г. е една от малкото години, в които общината завършва с излишък. Голямо достойнство на бюджета за 2009 е, че Велинград е сред трите общини в България, които получават сериозна целева субсидия от 3 461 000 лева за екологични проекти и инфраструктура. Положителна е тенденцията, че местните приходи стават 51.2% и се увеличават за сметка на държавната субсидия. Той критикува крайно незадоволителните приходи от търговските дружества и концесиите. Трите общински фирми внасят общо 500 лева месечно в общинската хазна, а четирите концесии - общо 1000 лева. Венко Бозев предложи да се заделят 40 000 лева, с които общината да подпомага първородните деца през 2009 г. “Откъде ще вземем пари за памперси, това не е функция на бюджета!”, апострофира Христо Савов.
Кметът Иван Лебанов настоя да се гласуват парите за цялостно завършване на пътя за Бирково, но съветниците предпочетоха да насочат сумата за ремонт на част от пътя Сърница - Орлино. Ще се заделят 100 000 лева и за ремонт на пътя Кръстава - Всемирци.
От името на Комисията по туризъм Васка Милушева предложи сумата от 90 000 лева за култура да стане 300 000 лева, като разликата се насочи за мероприятията по обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите. Хотелиерският бранш се нагърбва да вдигне приходите от курортна такса, предлага и програма за развитие на туризма през 2009 г. с точни разчети на разходите. Предложено бе да се търсят и скрити резерви за повишаване приходната част на бюджета като продажба на общински земеделски земи и отстъпено право на строеж. Христо Савов обаче не прие да се правят корекции в приходната част на бюджета, който и без това бил “напрегнат”. Въпреки настояването на Златко Златанов, че церемонията на 4 юли ще е най-голямата реклама за Велинград, г-н Савов бе непреклонен, че общината не може да отдели повече средства и трябва бизнесът да даде пари.
Екатерина Каферинова определи бюджет 2009 като най-добрия от 14 години насам, а 28 съветници го подкрепиха с гласовете си.


МНЕНИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ
Атанас Водев: Какво значи да не се гласува актуализацията на бюджет 2008 - няма друга такава община в България! Без това гласуване община Велинград не може да изпълни формалните администратични изисквания по проектите - заверен бюджет от Сметната палата. Община Велинград се лишава и от приходен преходен остатък. Ако отчетът не бъде гласуван, за какво развите и за какви проекти, за какъв кредитен рейтинг на общината говорим?! Борис Голомехов: 20% от брутния вътрешен продукт на България идва от туризъм, над 20% от населението е заето в тази сфера. Във Велинград единственият работещ сега отрасъл е туризмът и там е бъдещето ни. Затова в разходната част на бюджета в отделен параграф трябва за се заделят разходи за туризма. Да не забравяме, че единица средства, дадени за реклама, се връщат 10 пъти. Атанас Василев: От името на собствениците на нови обекти в кв. Попин камък и ул. “Цар Самуил”: нужен е обратен канал и 400 метра водопровод. Без тази инфраструктура няма как обектите да бъдат открити това лято, а всички твърдят, че туризмът е приоритет. Цената на водата във Велинград е една от най-ниските - ако се качи, ще има повече пари за ремонт на мрежата и нови водопроводи.
Величка Симеонова: Като директор: заплатите на персонала на Дневния център за деца с увреждания трябва да се повишат с 50% от 1 януари 2009 г., защото през 2008 г. не получихме нужните увеличения. Време е да се стимулира персонала, който дава всичко от себе си. Предстои ни проучване за откриване на филиал и в Сърница. Като гражданска позиция: приемете отчета, за да не ставаме за смях пред България! София Ключкова: Да се предвидят средства за подпомагане и лечение, както е по закон. Да се завиши текущият контрол по изразходване на средствата, да се влагат пари в асфалтиране, но да се прави както трябва и планът на улиците за асфалтиране да стане достояние на обществеността.
Никола Мичев: От името на пенсионерския клуб в кв. Каменица поставяме проблема за баните. Вече толкова години той е решен наполовина - работят по едно отделение в Сярна и Вельова баня, Кална изобщо не работи. Общината трябва да се намеси при регулирането цените на градския транспорт, защото горивото се вдига с 30%, а билетите с 50%. Поставяме и въпроса за минералните води - напълнихме се с хотели, но водите, които са национално и обществено богатство, кой ги ползва? Кои ползват СПА - тези, които харчат 3 пенсии за един уикенд, а други на една баня не могат да отидат.
Пепи Кантарева: Медицинските специалисти по здравни грижи в детските заведения и училищата се грижат за над 6600 деца. Притеснява ни бюджета за нашите заплати. През лятото на 2008 г. сме представили колективен трудов договор и искане за заплати като в столицата и другите градоне. Там получават повече от 400 лева, а при нас медицинска сестра с 40 г. трудов стаж взима 329 лева. Не получихме увеличенията с 20 и 10% и сега не можем да достигнем останалите. Нямаме мотивация за работа, ще сезираме Комисията по дискриминация, защото само във Велинград не получаваме заплати по колективния трудов договор.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води