Велинград - online - С любопитство по пътя на писаните яйца 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С любопитство по пътя на писаните яйца
Публикувано 2009-03-09 19:09:46 от Темпо

1000 километра през Румъния, Молдова и Украйна - това е пътуването, за което разказва с много и все чудесни снимки изложбата “Пътят на писаните яйца”. Нейни съавтори са Георги Куманов, етнограф в Исторически музей - Велинград и Петър Русев, управител на фирма “ПЕТ”. Двамата заедно пропътуваха необичайния маршрут, чийто спирки са музеи и работилници за писани яйца. На такова пътешествие не тръгва всеки - иска се да си запленен от магията на шарките и багрите върху великденските яйца, да си посветен на съхраняването и продължаването на традицията, да си изкушен да научиш и видиш още и още за символа на раждането и възкресението. “Любопитството води човечеството напред по различни пътища. Нас ни поведе по пътя на писаните яйца”, споделят авторите. Първата тяхна спирка е музеят “Астра” в Сибиу, Румъния. За да си го представим, трябва да надскочим нашата обичайна представа за музей: “Астра” е създаден през 1907 г. и на площ от 220 хектара показва 140 автентични археологически комплекса от цяла Румъния. През Седмоградско (област в Трансилвания), през Димешфелшолок, където гостуват на майсторки от долината Димеш, участниците в пътешествието стигат до Молдова, а оттам в Украйна. Тук в град Коломия е друг уникален музей - “Писанка”. “Писанка” е едно от седемте чудеса на културата на Украйна и притежава уникална колекция от писани яйца. Пътят води обратно в Румъния - в Букувина и Къмплунг, където е музеят на народното изкуство за обработка на дърво и в частния музей на невероятно талантливата художничка на писани яйца Лучия Киндря.
Навсякъде ни посрещнаха с отворени сърца, каза Георги Куманов на откриването на изложбата. Те са занесли във всеки от музеите традиционни за Чепинския край писани яйца и са получили като дар за нашия музей яйца, изписани по местните традиции - част от тях са показани на изложбата и впечатляват с невероятната си изработка. Г-жа Светла Ракшиева, директор на Националния етнографски музей - София и също участник в “пътя”, отбеляза, че са били посланици на българската традиция, която е част от европейския диалог. Изложбата бе открита от г-жа Недялка Стефанова, директор “Образование и култура” в общината. Тя подчерта, че нашите писани яйца успешно се съревновават с популярността на Велинград като СПА столица и обеща, че ще помага изложбата да стане пътуваща.
Експозицията “Пътят на писаните яйца” може да бъде видяна в музея до 10 март, а пътят продължава - по многобройните маршрути на Програма “Великден 2009”.
Елена Баева

Програма “Великден 2009”
Програма “Великден” на Исторически музей - Велинград започва за десети път, след като през 1999 г. с много ентусиазъм бе сложено нейното начало.
Още един юбилей: за пета поредна година ще работи Ателието за великденски писани яйца, в което на традиционната техника се обучават деца от училищата в общината и всички, които желаят да се научат да “пишат” яйца. Ателието отвори врати на 4 март под ръководството на г-жа Цветанка Грозева.
Програма “Великден 2009” надхвърли пределите на България - наши яйца ще гостуват на фестивал в Требишов, Словакия и на изложба в музея “Бенаки” в Атина, Гърция. Гостуващата изложба “Великденски писани яйца от Чепинския край” тази година ще бъде показана в музеите в Полски Тръмбеш, Кърджали, София и Ихтиман.
Майсторките от Велинград ще подредят ежегодната си изложба на 9 април в музея във Велинград. А от 10 до 17 април за първи път ще имат възможността да участват в Първия великденски базар в София и заедно с ученици ще гостуват на столичния Етнографски музей. Отново ще има и ученически конкурс за изписване на великденско яйце, който е насрочен за 14 април 2009 г.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води