Велинград - online - “Стройком” пак в капан от интереси и популизъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Стройком” пак в капан от интереси и популизъм
Публикувано 2009-03-09 19:22:35 от Темпо

На извънредна сесия на 6 март Общинският съвет трябваше да обсъди проблемите и да реши бъдещето на общинската фирма “Стройком”. Близо тричасовите дебати обаче завършиха без особена яснота каква ще бъде съдбата на търговското дружество и на неговите 140 работници и служители.
“Стройком” остава без основния си предмет на дейност - чистота и озеленяване, тъй като софийската “Еко Титан” спечели обявената от общината обществена поръчка по тези дейности и то за срок от 10 години. По силата на подписания от кмета Иван Лебанов договор “Еко Титан” започва да чисти Велинград от 16 март 2009 г. Пред залата, изпълнена до краен предел, кметът за пореден път заяви: бил е длъжен по закон да проведе обществена поръчка, договор е сключен и за първи път не се източва и няма да се продава общинска собственост, всички работници от “Стройком”, които желаят, ще бъдат преназначени в “Еко Титан”. “Има хора, които искат да забавят нещата, на някои им се изплъзва килимчето и защитават интересите на 10-20 служители, които от морални съображения не трябва да са в новата фирма, но аз съм защитил обществения интерес и ще стигна докрай”, категоричен бе Иван Лебанов. Думите на кмета бяха посрещнати от работещите в “Стройком” с въпроса къде са писмените гаранции за тяхното преназначаване. Същото отново попита и Александър Гагов, обвинявайки кмета в “съмнителна пресилена загриженост”. Според него с изискванията на обществената поръчка “Стройком” предварително е бил осъден на смърт, а подписването на договора с “Еко Титан” веднага след спечелване на поръчката е абсолютно противозаконно. За всички нарушения са сезирани всички органи, подчерта Ал. Гагов и предрече, че “Еко Титан” няма да изпълни изискванията на обществената поръчка.
Председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз съобщи, че в Общинския съвет са постъпили жалби от трите фирми, отстранени от участие в обществената поръчка - “Стройком”, “Еко Ресурс Р” и “КМД”. В жалбите, изпратени и до Комисията за защита на конкуренцията, те твърдят, че има закононарушения в процедурата по провеждане на поръчката. Като основно нарушение се сочи, че с дата 17 декември 2008 г. кметът Иван Лебанов е обявил нова обществена поръчка, при положение, че има обжалване в съда на прекратената предишна процедура. Пред съветниците управителят на “Стройком” Борис Станудин изложи молба като собственици на дружеството те да защитят интересите на общината, като се противопоставят на опитите за унищожаване на едно работещо предприятие. От своя страна управителят на “Еко Титан” Васил Иванов определи изказването на Б. Станудин като “пространни юридически неистини” и подчерта, че фирмата идва във Велинград със сериозни инвестиции и с ангажимент да преназначи работниците на “Стройком” (подробности от изказванията на двамата управители публикуваме отделно).
По темата се изказаха и няколко общински съветници. Екатерина Каферинова заяви, че Общинският съвет не е съд и не може да вземе никакво решение по обществената поръчка, защото това е в правомощията на кмета. Единственото, което могат да решат съветниците, е какво ще правят със собствеността на “Стройком” - коли, двор, оранжерии и др., които остават 100% общинска собственост. Дори Комисията за защита на конкуренцията и съдът да уважат подадените от трите фирми жалби, според последните изменения в Закона за обществените поръчки подписаният договор между общината и “Еко Титан” остава в сила.
Тома Пачалов обвини председателството на Общинския съвет в тенденциозна практика да дава материалите за сесията в последния момент, за да не могат съветниците да се запознаят с тях и в опит за манипулиране на общественото мнение. Той също подчерта, че по закон Общинският съвет не може да отменя актове на кмета по обществена поръчка и обратните твърдения са популизъм. Ако има нарушения, ще решава съдът, а дебатът в Общинския съвет трябва да бъде по бъдещето на “Стройком”. Тома Пачалов поиска да се предизвика финансова ревизия на общинската фирма и зададе поредица от въпроси към главната счетоводителка Емилия Салкина: колко фирми на общински съветници работят със “Стройком”, колко общински съветници са назначени на работа в предприятието и колко извънреден труд е начислен. Г-жа Салкина отговори, че съветниците са “двама на двама” и че тя също настоява за финансова ревизия. “Няма да отида да работя в “Еко Титан” за 600 лева - аз си знам цената!”, каза Емилия Салкина и подчерта, че офертата на “Стройком” в конкурса е била с 22 000 лева по-ниска от тази на “Еко Титан”. Съветникът Георги Панов прочете от трибуната тълкувание на юрист и предизвика реакцията на зам.-кмета Валентина Цветанова, че е обидно залата да слуша упражнение по четене. София Ключкова, председател на инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, попита защо от юли Борис Станудин не е поставил проблемите на “Стройком”, а чак сега при свършен факт. Тя направи предложения за продължаване дейността на общинската фирма, която да се занимава с озеленяване. Предложено бе и да се направи експертна комисия по проблемите на цялата общинска собственост.
Емоционално бе изказването на Малина Топузова, председател на КНСБ в “Стройком”, която призова да се спре този фарс, защото сред работниците вече е нагнетен много страх, стрес и несигурност. Тя напомни, че са дали вота си за Иван Лебанов с надеждата, че ще го има “Стройком” и попита кмета защо обрича фирмата, която работи добре и защо ги е излъгал. “Вие осребрихте мандата си”, каза тя на кмета и го призова да върне приза за най-добър социален партньор, връчен му скоро от КНСБ.
Кметът още веднъж очерта своята позиция: решението за обществената поръчка не е негово хрумване, а решение на съда; с тази техника “Стройком” няма шанс, но е обещал запазване на работните места и това е факт. “Чистотата ще бъде на друго ниво, Велинград ще има друг вид и няма Гагов да командва “Стройком” - точка!”, каза кметът.
Обяснено бе, че обявената през декември 2008 г. обществена поръчка не е със същия предмет на дейност - предишната беше само за чистотата, а тази включва и озеленяване. Зам.-кметът В. Цветанова съобщи няколко цифри за размисъл: общата стойност на поръчката е 1 600 000 лева, включително озеленяване. Утвърдената и приета от Общинския съвет план-сметка на “Стройком” за 2009 г. е за 1 389 000 лева за чистотата плюс 400 000 лева за озеленяване. Кой кога е лъгал от “Стройком” - когато са правили бюджетна сметка, надявайки се те да я разходват или предлагайки по-ниска ценова оферта в обществената поръчка, попита г-жа Цветанова.
От страна на гражданите също имаше изказвания: Ботьо Наков попита съветниците защо искат да вземат всичко в тоя град, Георги Пашов определи ситуацията като втора част на театър, който започна по БТВ.
При поредното изказване на Ал. Гагов, който в нарушение на правилника получи от председателя думата над 5 пъти, голяма част от присъстващите граждани напуснаха залата. По предложение на Венко Бозев Съветниците гласуваха с пълно единодушие две решения: да се направи ревизия на “Стройком” за последните 5 години и до април комисия от Общинска администрация и Общинския съвет да представи концепция за бъдещето на фирмата. Веднага след гласуването Ал. Гагов предложи нов проект за решение: Общинският съвет спира разпореждането и плащането на парични средства по договора за възлагане на обществената поръчка с “Еко Титан” до произнасяне на сезираните институции и съда с влязло в сила решение и задължава кмета незабавно да спре плащанията по договора. Предложение направи и Али Мареков: да бъде упълномощен председателят на Общинския съвет за обжалва решението за обществената поръчка. Кметът определи предложенията като “абсолютни глупости”, а съветници от малцинството отново обясниха, че Общинският съвет няма такива правомощия и че вече е гласувал решения по точката. В спора се намеси и депутатът Ф. Беев, който каза, че Общинският съвет може да вземе всякакво решение в интерес на хората, а не да защитава софийски фирми и чужди хора. 16-те съветници от ДПС, ВМРО и БЗНС гласуваха двете предложения, аплодирани от останалите в залата работници на “Стройком”. На финала на сесията кметът отново се обърна към тях: “Пак ви лъжат, тези решения са незаконосъбразни. Работете в “Еко Титан” или се сърдете на себе си!”.
Въпреки аплодисментите, гласуваните решения не променят факта, че според договора във Велинград от 16 март трябва да чисти “Еко Титан”. Ще станем ли отново свидетели на познатия ни от 2005 г. сценарий две фирми да чистят едновременно?
Елена Баева

ДОГОВОРЪТ
Договорът за възлагане на обществената поръчка е с дата 16.02.2009 г. и е подписан от кмета Иван Лебанов и управителя на “Еко Титан” Васил Иванов. Юридическият казус е, че от една страна по закон договорът трябва да се подпише след изтичане на едномесечния срок за обжалване, но от друга страна с обявяването на класирането автоматично се прекратява действието на анекса между общината и “Стройком”. Според юристи са налице “форсмажорни обстоятелства”, а и в заключителните разпоредби е записано, че договорът влиза в сила от 16.03. 2006 г. От тази дата започват да текат 10-те години, за които е сключен договорът. Стойността на договора за една година е 1 409 910 лева без ДДС, като се индексира с официалния индекс.
Трите фирми, отстранени от участие в процедурата - “Стройком”, “КМД” и “Еко Ресурс Р” са входирали жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Но по закон е нужно да внесат като депозит сума, равна на 1% от стойността на поръчката, което не е направено. Когато и ако КЗК се произнесе, решението може да се обжалва пред върховния административен съд. Но нито решението на КЗС, нито на ВАС спира изпълнението на договора между общината и “Еко Титан”.

Борис Станудин, управител на “Стройком”:
Опит да се унищожи едно работещо предприятие
Като едноличен собственик на капитала на “Стройком” Общинският съвет следва да упражни правата си като се противопостави на опитите на кмета на общината Иван Лебанов да унищожи едно работещо предприятие с оглед защита на личните си интереси. Независимо от указанията на съда и взето решение от предходния кмет за назначаване на комисия, която за продължи процедурата по обществената поръчка, настоящият кмет прекратява тази стара обществена поръчка и обявява нова. Общинското дружество “Стройком” е отстранено от участие в процедурата, както и другите двама кандидати, а за победител е обявен единственият допуснат кандидат “Еко Титан”. Има очевадни нарушения, за които сме подали жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Решение 159/16.02.2009 г. на кмета на община Велинград е нищожно, защото е издадено по процедура, открита с нищожен административен акт - решение 1929/17.12.2008 г. Налице е тежък порок: неприключила висяща предходна процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет. Освен нищожно, решението е и незаконосъбразно. Има опасност да се сключи нищожен договор с невалидно определен изпълнител, а това създава опасност от увреждане на обществения интерес.

Васил Иванов, управител на “Еко Титан”:
Имаме договор и ще го изпълняваме
Всички работещи в “Стройком” ще бъдат преназначени. Тъй като кметът настоя, независимо, че не съм длъжен, ще ги назнача по чр. 123 от КТ, който не е в мой интерес, а в интерес на работниците. Чакам те да решат до 11 март, защото имам още 150 молби от външни хора и не мога да чакам до безкрайност. Началниците бранят своите заплати, които са доста големи. Не съм длъжен да запазя племенницата на главната счетоводителка като контрольор! Няма да моля “Стройком” да ми дава “техника”, не ми върши работа. Не ми е ясно как фирма по чистотата може да има такъв стопански двор като кочина. Нивото е много ниско, дори искам да се извиня на “Стройком”, че са работили с такива началници. Питам Гагов ли е собственик на дружеството?
По процедурата: на 6 февруари 2009 г. Комисията за защита на конкуренцията е одобрила обявените от община Велинград условия на конкурса. По процедурата има срокове, в които тя не е обжалвана. Ние сме участвали на база одобрени от КЗК условия. Кметът е сключил договор с нас при форсмажорни обстоятелства. Имаме готовност от 16 март да изпълняваме договора. Нашата оферта е под сумата, за която “Стройком” чисти в момента. Идваме с доста сериозна инвестиция във Велинград.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води