Велинград - online - Много работа трябва да се свърши за 4 юли 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Много работа трябва да се свърши за 4 юли
Публикувано 2009-03-17 08:13:31 от Темпо

Огромна работа трябва да се свърши, за да може на 4 юли т.г. Велинград достойно да се окичи със званието “СПА столица на Балканите”. Това най-добре се вижда по време на срещите на инициативния комитет, които се провеждат всяка седмица в общината. На 13 март освен членове на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите участваха и тримата зам.-кметове А. Даскалов, Г. Янчев и И. Бабучи.
Не може СПА столица без фонтани Сред по-важните обсъдени теми бе състоянието на фонтаните в центъра на Велинград. Не е нормално една СПА столица да няма водни площи и фонтани - мнението на гост на курорта цитира Борис Голомехов.
Архитект Тодор Енев обясни моментната ситуация: през миналата година частна фирма е направила дарение, като е подменила всички ел. крушки, които осветяват водните площи на площад “Н. Гяуров”. Опасните 220-волтови крушки са заменени с безопасни 12-волтови. Поставени са и прожектори, съобразени с нормативните изисквания. Но през миналото лято всички бяхме свидетели на парадокса, че лампите светят, обаче вода няма! Причината е, че помпата, която пуска водата за фонтаните, гори често. Освен това тя не е свързана с уличното осветление и няма прекъсвач. За да работят фонтаните, трябва да има човек, който да ги пуска и спира, защото в момента това не може да става автоматично. Другият проблем, който трябва да се реши, е изграждането на дефекто-токова защита. След случая преди години в столицата, когато фонтанът на площад “Славейков” стана причина за смъртта на млад мъж, такава защита е задължителна. Арх. Енев допълни, че има поне още 3 фонтана освен тези на центъра, които трябва да заработят в СПА столицата.

През настоящата седмица се очаква да дойдат специалисти от столицата, които ще проверят състоянието на фонтаните и ще дадат идеи какво да се прави, съобщи председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов.
Как да се скрият грозните гледки на Пазара На вниманието на Общинския съвет ще бъде предложена идеята за монтиране на метални рекламни пана в района на Пазара. Обмисля се те да бъдат разположени успоредно на уличното платно откъм ул. “Патриарх Евтимий”. По изискване на КАТ широчината на шосето ще се запази. За да се избегне паркирането на автомобилии бусове, които в неделен ден се ползват като сергии, общината ще изгради висок тротоар. За търговците и посетителите на Пазара ще има оставени места за свободно преминаване. Предстои идеята да се обсъжда и дообмисля. Къде да се проведе тържеството Две PR-агенции от столицата са изготвили предложения да поемат организацията на събитието. Сумите са доста сериозни и засега все още вървят преговори.
Важен въпрос е къде да се проведе тържеството на 4 юли, като се обмислят варианти. Първият вариант е да се спази традицията за Празника на Велинград, който винаги е на централния площад. Друг вариант е да се направи на Плажа - място, което исторически и културно е свързано със събитието “Велинград - СПА столица на Балканите”. Вариант е и Градският стадион, който е добра възможност за по-мащабна програма и концерт. Всяка от идеите има плюсове и минуси, които трябва да се преценяват в малкото оставащо време.
Основният проблем по отношение на 4 юли си остава финансирането, което е невъзможно да бъде поето изцяло от общината. Отново публикуваме откритата от инициативния комитет дарителска сметка, по която се събират средства за празника.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води