Велинград - online - Битка и за кошовете за смет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Битка и за кошовете за смет
Публикувано 2009-03-24 09:06:34 от Темпо

Смяната на фирмата, която чисти Велинград, не мина без трусове. От 16 март със сметопочистването и озеленяването се зае “Еко Титан” ООД, която спечели обществената поръчка за следващите 10 години. Повече от 90 работници от общинската фирма “Стройком” преминаха на работа в частната. Започна поставянето на нови контейнери тип “бобър” и на кошове за смет с надпис “Еко Титан”.

Междувременно се произнесе и съдът: с разпореждане от 12 март Пазарджишкият административен съд постанови, че Общинският съвет не може да обжалва пред него заповедите, с които кметът е открил процедурата по обществената поръчка на 17 декември 2008 г. и е определил изпълнителя на 16 февруари 2009 г. Тези решения на кмета подлежат на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията и съдът ги изпраща там. Така очакванията, че съдът може да спре с определение старта на “Еко Титан”, не се оправдаха.
Очакванията за скандал обаче се сбъднаха. Такъв избухна на 20 март, петък, в близост до входа на фабриката за детски играчки “Вели 91”, където се помещават офисите на “Еко Титан”. Повод бяха два камиона, натоварени със старите контейнери “бобър” на “Стройком”. Камионите бяха на фирма “Металика”, а според шофьорите им изпълняваха поръчка на “Еко Титан”. На място управителят на общинската “Стройком” Борис Станудин попита защо частната “Еко Титан” без разрешение вдига контейнерите, които са собственост на “Стройком”. Същият въпрос зададе и председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, който заяви, че ще подаде жалба в прокуратурата за незаконно разпореждане с общинска собственост. Г-н Джамбаз опита, но не успя да получи по телефона информация от Общинска администрация дали и кой е разпоредил вдигането на контейнерите на “Стройком”. На място бяха и първоначално две, а по-късно и три коли на полицията. По-късно се появи и депутатът Фидел Беев, който също изрази възмущение от посегателството върху общинската собственост. Представителите на Икономическа полиция, М. Джамбаз и Б. Станудин се опитаха да получат достъп до двора и сградата на “Вели 91”, но такъв им бе отказан без наличието на прокурорско разпореждане. Желанието бе да се провери дали на двора има контейнери на “Стройком”, които се пребоядисват и надписват “Еко Титан”. В петък по нареждане на следователя двата камиона с контейнери бяха закарани в стопанския двор на “Стройком”. Снети бяха обяснения от шофьорите и собствениците на колите. Прокурорско разпореждане по случая не бе издадено.
Потърсихме за коментар управителя на “Еко Титан” Васил Иванов. По телефона за в. “Темпо” той определи случилото се по-рано през деня като постановка. “В сряда по телефона г-н Борис Станудин ме помоли да съдействаме за вдигане на контейнерите на “Стройком”, тъй като има заповед на кмета до петък, 20 март, старите съдове за кмет да бъдат вдигнати, а общинската фирма не разполага с достатъчно коли и хора. Помагаме вече трети ден, в сряда и четвъртък ние сме извозили поне 30 курса до двора на “Стройком” - приемат контейнерите и са много доволни от нашето съдействие. В петък обаче идва менторът и правят постановка. Г-н Станудин ме е помолил устно и аз устно съм се съгласил, но повече няма да помагам. Никой не може да ни упрекне в нарушение - всичко е закарано в базата на “Стройком”. Камионите са минали през “Вели 91”, защото е било обяд и са искали да хапнат и да вземат пътен лист. Ако продължат да повтарят, че ние пребоядисваме стари контейнери на “Стройком”, ще ги осъдя и ще забогатея с 30 000 лева”, заяви Васил Иванов.
Разговаряхме и с г-н Борис Станудин, който отрече да е имало постановка. Той каза, че са благодарни, че от “Еко Титан” са закарали няколко курса с контейнери в двора на “Стройком”. Но протестират срещу това, че се извършва кражба на големи контейнери “четворки”. “Наши стари “четворки” се вдигат, пребоядисват и надписват “Еко Титан”, което не е етично”, смята Б. Станудин. От Община Велинград не се получи коментар по случая, въпреки че потърсихме такъв чрез общинския пресцентър.
Извън текущия скандал от седмицата се очаква какви решения ще вземе Общинският съвет за бъдещето на “Стройком”. На специалната извънредна сесия на 6 март бе решено комисия с участието на съветници от всички политически групи да обсъди проблема и да излезе с предложения. От “Стройком” също обявиха, че са дали свои предложения пред Оперативното бюро на местния парламент. В дневния ред за сесията на 25 март обаче точка за “Стройком” липсва, но е възможно да влезе като допълнителна. Въпросителните около съдбата на общинската фирма изобщо не са намалели и не търпят отлагане.
Редно е да се изясни напълно и въпросът със собствеността на съдовете за смет. Старите контейнери тип “бобър” бяха закупени от “Стройком” с банков кредит. Част от големите “четворки” обаче са платени от фирми, които ги ползват - не са нито на “Стройком”, нито на общината, нито на “Еко Титан”. Велинградчани се вълнуват и за кошовете за боклук, които лично са платили. Отговор дали и как тези кошове ще бъдат подменяни ще търсим тази седмица.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води