Велинград - online - БСП започна предизборния маратон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

БСП започна предизборния маратон
Публикувано 2009-03-24 09:16:44 от Темпо

Докато ДПС предлага предизборната кампания да бъде съкратена на 21 дни, БСП вече я започна. На 19 март във всяка от общините в Пазарджишка област се проведоха срещи на червени министри, депутати, шефове на държавни ведомства със симпатизанти. Във Велинград пристигнаха ръководителите на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева и на Държавната агенция за горите Стефан Юруков. Срещата се проведе в голямата зала на общината, която за разлика от друг път беше само наполовина пълна. Сред присъстващите беше кметът Иван Лебанов, а голям интерес към визитата на В. Лечева имаше от страна на местните спортни клубове.

Г-жа Лечева обобщи направеното от ДАМС през последните 4 години, като постави акцент върху масовия спорт. Държавата е отделила 50 милиона лева за възстановяване и модернизация на спортната инфраструктура в училищата и е заложила на проекти за свободното време на децата като “Научи се да плуваш” (включително във Велинград) и “Научи се да караш ски”. Не е важен броят на олимпийските медали, а броят на децата, които спортуват, смята олимпийската шампионка В. Лечева. Тя призова родителите да създадат у децата си навици за спорт и да не търсят оправдание в липсата на пари и време. За 350-те спортни клуба в страната ДАМС тази година ще отпусне 13 милиона лева.
В предизборен дух В. Лечева призова присъстващите да осъзнаят важността на изборите, защото в условията на икономическа криза е изключително важно да управлява политическа сила с опит. Според нея правителството е съхранило България стабилна на фона на острите затруднения, които изпитват други държави. Скандалите са само по медиите, ние изпълнихме това, което обещахме през 2005 г., каза г-жа Лечева.
Независимо от факта, че същия ден ДАНС започна проверка на всички замени в ДАГ и Министерството на земеделието, Стефан Юруков също отчете, че са изпълнени трите най-важни задачи в сферата на горите: Коалиция за България трудно, но все пак е извоювала създаването на самостоятелно горско ведомство; държавните лесничейства са станали самостоятелни юридически лица с право на търговска дейност и е възстановен фонд “Българска гора”. Доц. Юруков защити и промените в закона за лова и опазването на дивеча с тезата, че отдаването на райони под аренда ще донесе свежи постъпления за държавата. Той отчете, че 2008 г. е донесла преизпълнение на всички финансови показатели в горския отрасъл, но вече усещат ударите на кризата.
Присъстващите ограничиха въпросите си до пролемите на спорта и горите. В отговор на питането на Илия Белев за спортните училища Весела Лечева каза, че сега в страната има 1 национално и 21 спортни училища за общо 7000 деца. Но тези училища вече не са достатъчно ефективни - план-приемът не се изпълнява, липсва спортна инфраструктура, постиженията на учениците от спортните училища са малки. Шампионите учат в други училища, смята В. Лечева и затова по-удачната форма е общините да откриват спортни паралелки.
Петър Милчев, председател на КСТ “Импулс”, отправи молба г-жа Лечева да лобира във Велинград да бъде създаден спортен и младежки център. Председателят на ПК “Белмекен” Велко Клешков постави най-горещия за спорната общественост в града проблем - бъдещето на Закрития плувен басейн. Включването на спортни обекти в търговски дружества е унищожаване на спорта - доказателство е, че от 17 обекта във Велинград остана само този басейн. Г-н Клешков попита какви защитни механизми има държавата, за да запази обектите за масов спорт. В разговора се включи кметът Иван Лебанов с новината, че от ДАМС са изпратили до общината официално писмо, че Закритият басейн е включен в държавния регистър на спортните обекти и като такъв не може да стане част от търговско дружество. Нищо не може да ме спре, тази година общината ще даде повече пари за спорт, няма да търпим феодали, които ни откраднаха бунгалата на Юндола и държат стадиона заключен, категоричен бе кметът. Обществеността трябва да отстоява интересите си, няма как един град да е европейски без стадион, басейн и спортна зала, подкрепи го и В. Лечева.
Въпроси за изсичането на горите и за състоянието на дървообработващата промишленост бяха отправени към Стефан Юруков. Той се защити, че горският сектор е бил обран през 1997 г., а сега вече след въвеждането на ефективни присъди нарушителите в горите драстично са намалели. ДАГ е извършила само 47 замени на гори и то в полза на държавата, каза доц. Юруков. Той отчете кризата в дървообработващата промишленост, но напомни, че правителството е отпуснало 500 милиона лева за подпомагане на точно на малкия и среден бизнес чрез държавната Насърчителна банка. Председателят на БСП - Велинград Тома Пачалов използва случая да призове повече хора да се включат в традицонното залесяване, което социалистите организират всяка пролет.
По същото време гост на социалистите в Ракитово беше депутатът Марко Мечев. В срещата участваха кметът Ангел Говедарски и председателят на БСП Тодор Тодоров. Г-н Мечев направи отчет за работата на правителството и набеляза бъдещите задачи. Присъстващите отправиха въпроси към депутата и кмета, като в центъра на обсъждането беше водоснабдяването на Костандово и Дорково.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай