Велинград - online - Кметът иска разваляне на концесиите за Кална и Чепино баня 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът иска разваляне на концесиите за Кална и Чепино баня
Публикувано 2009-03-24 09:18:06 от Темпо

За редовната сесия на 26 март кметът Иван Лебанов внася предложение да бъдат прекратени договорите за концесия на две общински бани: Кална баня с концесионер СД “Братя Бееви” и Чепино баня с концесионер “Мавекс” ООД. Основание за искането на кмета е неизпълнение на договорите от страна на концесионерите. Договорите са подписани през ноември 2001 г., по време на кметския мандат на Цветан Дафов. В рамките на последната година кметът Лебанов е разпоредил две проверки по изпълнението на концесионните договори - на 26 май 2008 г. и на 12 март 2009 г.

За Кална баня двете комисии с председател инж. Иван Думанов констатират, че концесионерът СД “Братя Бееви” не е изпълнил част от задълженията си по договора. Към май 2008 г. не е изпълнено изискването в обекта да бъдат инвестирани 220 000 лева, да бъде направена нова асфалтова настилка, да се постави ново осветление, да бъдат открити минимум 13 работни места. Според договора за концесия би трябвало банята да бъде изцяло обновена чрез извършване на основен ремонт, поставяне на душ-кабини, сауна, фитнес център, външен басейн, кафе-сладкарница и ресторант, детска площадка. Такова строителство обаче не съществува. Женското отделение на банята е затворено и не функционира, в мъжкото отделение е направен ремонт, но обновеното ванно отделение също не работи. Направен е ремонт на покрива, като всички строителни ремонти са изпълнени без наличие на строителни книжа. Проверката е установила и нарушения на изискването по договор за безплатно ползване на банята от пенсионери, инвалиди и футболистите на ФК “Чепинец”.
Проверката през март 2009 г. допълва картината: Кална баня е неработеща и заключена, като по информация на живеещи в съседство граждани ситуацията е такава от юни 2008 г. Срокът, в който концесионерът е трябвало да инвестира в обекта 120 000 лева е изтекъл, а задължението не е изпълнено в целия обем. През 2009 г. не е внесена нито една месечна концесионна такса, което по договор концесионерът е длъжен да прави до 10-то число на месеца. Заради всички тези нарушения на договора кметът Иван Лебанов предлага на Общинския съвет договорът за концесия на Кална баня със СД “Братя Бееви” да бъде прекратен.
Същото е предложението и по договора на “Мавекс” ООД за банята в Чепино (Мъжка баня, пералня и Женска баня). При подписването на договора през 2001 г. фирмата се представлява от Христо и Кръстьо Тричкови, а със съдебно решение от 2005 г. са вписани нови съдружници - Георги и Костадин Велеви. Първата проверка през пролетта на 2008 г. е установила като неизпълнени задължения: не е представена инвестиционна програма, не е поставена нова асфалтова настилка, няма документация, доказваща изискваните по договор инвестиции, не са изградени сауна, масажни кабинети, козметичен салон, пункт за химическо чистене, солариум, водо- и калолечение, питеен павилион. През 2006 г. е започната процедура за проектиране на СПА комплекс, която е спряна от областния управител, но Върховният административен съд е прекратил делото и през септември 2007 г. е одобрено отреждането за СПА-комплекс. Задължението за безплатно ползване на банята от пенсионери се изпълнява само един ден в седмицата. При проверката е констатирано, че пералнята е съборена и от нея са останали само каменни основи и бетонови корита за пране. Пералнята е пострадала от наводнението през 2005 г., но няма протокол за щетите и решение на Общинския съвет за ликвидиране на общинска собственост.
Предложението на кмета Лебанов за прекратяване на концесиите за двете бани е включено в дневния ред на сесията на 26 март, когато решението ще е в ръцете на мнозинството в Общинския съвет. Ако съветниците не подкрепят кмета, общината може търси прекратяване на договорите и по съдебен път.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води