Велинград - online - Как върхът се среща с основата на пирамидата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как върхът се среща с основата на пирамидата
Публикувано 2009-03-31 09:25:31 от Темпо

Как в образованието върхът се среща с основата на пирамидата? Какво кара един ученик, който до вчера е искал да стане журналист или лекар, изведнъж твърдо да реши, че иска да учи икономика? Защо някои дванадесетокласници избират висше училище в България, а други търсят образование възможно по-далече от родните университети?

Нагледен отговор на тези въпроси бе срещата-дискусия, организирана на 24 март в СОУ “Васил Левски” във Велинград. Около “кръглата маса” седнаха много широк кръг специалисти: доц. Мита Георгиева от “Джуниър Ачийвмънт”, Цвети Арапова от Регионалния инспекторат на МОН, зам.-кметът Георги Янчев и Недялка Стефанова от общината, над 20 участници в Училището за политици, три бизнес-дами, помогнали много през годините на ученическите компании в училището - Моника Писарева, Мария Маркова и Мария Батачка. В ролята на домакини бяха директорът и помощник-директорът Емил Моллов и Неджат Кехайов, учителите Людмила Кьосова и Васил Аврамов, учениците - президенти и членове на управителните съвети на ученическите компании.
Г-жа Кьосова, която е носител на грамота и почетния знак за принос на “Джуниър Ачийвмънт”, разказа за работата на четирите ученически компании, създадени през последните 5 години в СОУ “В. Левски”. Всяка от тях е изпълнила основната си роля - да въведе учениците в света на реалния бизнес, да мотивира у тях инициативност и предприемчивост, да ги научи да работят в екип и да постигат печалба. И ако в първата ученическа компания са работили 8, днес участниците са 35.
“Джуниър Ачийвмънт” днес присъства в 300 училища в страната, но велинградското СОУ “В. Левски” е училище-образец, подчерта ръководителят на програмата за България доц. Мита Георгиева. Тя предаде поздрави от членовете на управителния съвет на “Джуниър Ачийвмънт” Саша Безуханова (ръководител на гиганта “Хюлет Пакард” за България) и Дими Паница (основател на фондация “Свободна и демократична България”, който миналата година бе гост на СОУ “В. Левски”). В обширната презентация бе подчертано, че програмата “Ученически компании” на “Джуниър Ачийвмънт” е определена за най-добра практика в обучението по предприемачество в България.
Комплименти поднесе и Цвети Арапова, която съжали, че не учи и не работи в това училище, а зам.-кметът Георги Янчев пожела на учениците да са успешни мениджъри и в живота.
Дванадесетокласничката Виктория Зотова, президент на една от ученическите компании и носител на първа награда на “Хюлет Пакард” за отговорен бизнес в Европа, разказа как участието в компанията е променило нейните планове за бъдещето. Денис Хърльов сподели, че “Джуниър Ачийвмънт” ги е научило да изграждат и контролират лидерски качества, да организират екипи, а и са създали много нови приятелства. Анна Кьосова и Милевка Благоева от настоящата ученическа компания обявиха, че тази година вече излизат и на международно ниво и си сътрудничат с ученически компании от Турция и Португалия.
Висока бе оценката за работата на ученическите компании и на представителите на местния бизнес. А гостите от Училище за политици наистина имаше какво да научат, още повече, че всяка политическа сила определя образованието за свой приоритет. Всички изразиха усещането си за положителна и силна енергия, която идва от учениците. В същото време, като истински политици, не успяха да си спестят рекламата на собствените партии и критикуването на опонентите.
На място прозвучаха думите на пом.-директора Неджат Кехайов, който има и 8-годишен опит като председател на Общински съвет - Велинград: “Успехите се градят в партньорство - бизнес, община, училище. Така се осъществява срещата на върха с основата на пирамидата. Политиците най-после видяха целите на образованието и го ориентираха към личността на ученика”. СОУ “В. Левски” продължава работата по програма “Джуниър Ачийвмънт” - на 31 март с “Мениджър за един ден”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола