Велинград - online - Сесията: конфронтация и скандали 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Сесията: конфронтация и скандали
Публикувано 2009-03-31 10:23:31 от Темпо

Минути преди началото на сесията на 26 март от уредбата в залата Богдана Карадочева пееше “Идват пак старите приятели” и “Ако до всяко добро същество застане поне още едно”. Дори това не сплоти 29-те общински съветници и за кой ли път вече път присъстващите малцина граждани станаха свидетели на конфронтация, обиди и скандали.


Комисия ще бави решението за Кална и Чепино баня
Напълно очаквано предложенията на кмета Иван Лебанов за прекратяване на концесиите за Кална баня със СД “Братя Бееви” и за Чепино баня с “Мавекс” ООД отпаднаха от дневния ред. Мнозинството заложи на златното правило, че ако искаш една работа да не се свърши, назначаваш комисия. Георги Панов от БЗНС предложи комисия от петима общински съветници да извърши проверка на всички договори за концесии, включително за Женска баня в Лъджене и за “Милениум” и газ-станцията.
Кметът Лебанов настоя в комисията да бъдат включени и представители на гражданството, Ек. Каферинова поиска да участва по един представител на всяка от седемте политически сили в местния парламент, а Тома Пачалов предложи проверката да извърши постоянната комисия по общинска собственост плюс трима души от ОА и трима граждани. Мнозинството не отстъпи от идеята си за 5-членна комисия и избра в нея само свои представители: Георги Панов и Георги Чинков от БЗНС, Янко Сачков и Александър Гагов от ВМРО и Ибрахим Бухов от ДПС. Гласуването бе определено от Ек. Каферинова като фарс, а съветниците Борис Голомехов и Златко Златанов напуснаха сесията в знак на протест. Тръгнаха си и много от гражданите, които възприеха отлагането на точката като незаинтересованост на Общинския съвет към проблем, който хората поставят многократно - особено за затварянето на Кална баня от концесионера СД “Братя Бееви”. Кметът Лебанов също напусна заседанието, възлагайки на зам.-кмета Валя Цветанова да представлява ОА.

Областният връща - мнозинството прегласува
5 решения, върнати от областния управител Г. Петърнейчев като незаконосъобразни, бяха прегласувани. С 16 гласа “за” бе потвърдено удължаването на три договора за наем с още 5 години. След редакционна промяна бе прегласувано решението общински парцел от близо 10 дка да бъде дарен на джамийското настоятелство в Кръстава. Потвърдени бяха решенията за извършване на финансова ревизия и изготвяне на концепция за бъдещето на “Стройком”. След спорове 15 съветници от мнозинството потвърдиха и върнатото решение кметът да преустанови плащанията по договора за обществена поръчка за чистотата с “Еко Титан”. В мотивите си областният управител сочи, че така се изземват функции на кмета и решението е извън правомощията на Общинския съвет. Ал. Гагов предложи и бе прието да се допълни, че плащанията се преустановявят с предварително изпълнение по АПК на решението. Според Тома Пачалов решението за предварително изпълнение няма да влезе в сила и ще отиде в съда.

Пред хотелите - синя зона и общински паркинги
С 15 “за” бе решено да се допълни Наредбата за организация и безопасност на движението с определянето на две нови сини зони: ул. “Лиляна Димитрова” от Енергото до ул. “Отец Паисий” и площада пред хотел “Клептуза” в Чепино. За общински паркинги бяха определени ул. “Евл. Георгиев” от хотел “Рич” до бившия “Тихия кът”, ухото на бул. “Съединение” пред хотел “България” и ул. “Н. Хрелков” - изградения паркинг от комплекс “Бор”.
Промяната бе критикувана от Ек. Каферинова, която отново обясни на колегите си съветници от мнозинството, че издаването на заповеди за синя зона е само в правомощията на кмета. Нека да е незаконно, ние защитаваме интересите на общината - щом ползват паркинги, да си плащат, отговори Ал. Гагов. Общината трябва да печели, както е на Слънчев бряг, допълни Георги Велев.
Васка Милушева, съветник от БСП и управител на “Бор”, подчерта, че паркирането пред всеки от хотелите във Велинград е проблем и затова на среща със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите кметът Иван Лебанов е обещал да се проведе специална сесия по този проблем. Заедно с Трайчо Пройчев (комплекс “Рим”) и Златко Златонов (комплекс “Рич”) са внесли сигнал, че с приемането на изменения в наредбата Общинският съвет ще допусне незаконосъобразни действия, защото това не е от неговата компетентност.
Зам.-кметът Ангел Даскалов предложи управителят на “Спортни имоти и пазари” да изготви мотивирано предложение до кмета на общината и да се вземе принципно решение за паркирането пред хотелите. Паркирането е кратковременно, не можем да таксуваме гостите на хотелите за 48 часа ползване на паркинг, каза г-н Даскалов. Той обясни, че на този етап общината не може да се обърне към специалисти по организация на движението, защото няма приет Общ устройствен план.
Не политизирайте и не предлагайте на парче, призова и зам.-кметът В. Цветанова. Тя се съгласи, че наредбата има недостатъци и предложи да се коригира след като се направи анализ на сините зони. Доводите обаче не бяха приети и решението за новите сини зони и паркинги бе гласувано.

Съветник обвини служители в корупция и далавери
Общинският съвет одобри молбата на съветника Борис Костов за попълване на кадастралния план с нов имот на наследници на Илия Костов. Веднага след гласуването Б. Костов благодари на колегите си и разказа за близо 11-те години ходене по мъките за връщане на имота. Той поиска кметът да прочисти отдел КРЗП, защото от неговата работа страдат много граждани. Съветникът нарече главния архитект Тодор Енев “хитрец”, а Илко Николов “комбинатор”. Борис Костов е отправил питане каква сума е заплатила общината по загубени имуществени дела от 2000 г. насам. Той обави, че ще изпрати документация, включително за фалшифицирана разписна книга, до комисията по корупция в Народното събрание.
Веднага след изказването на г-н Костов зам.-председателят Ал. Гагов обяви, че в момента кметът Иван Лебанов яде и пие в “Баба и дядо” с управителя на “Еко Титан”. Минути по-късно зам.-кметът В. Цветанова отговори, че е разговаряла с кмета и той наистина обядва с В. Иванов, защото двамата правят оглед на изхвърления от “Стройком” боклук от техните контейнери на различни места в града.
Чак на финала на заседанието председателят М. Джамбаз даде думата на арх. Енев, който защити работещите в техническата служба. Той им благодари, че работят с огромен поток от хора и проблеми и то за 300 лева заплата. Хората от техническа служба и четирите държавни служители не заслужават да бъдат дамгосвани като създатели на корупционни схеми, каза арх. Енев.

Председателят отне думата на С. Ключкова
От името на гражданския инициативен комитет “Да поработим за Велинград” преди началото на сесията бе входирано заявление за прочитане на декларация. Председателката на комитета София Ключкова получи думата в края на заседанието, но Мустафа Джамбаз не й даде възможността да прочете декларацията. Ето нейния коментар: “Търпеливо изчаках края на сесията, за да прочета декларацията, но грубо и арогантно бях прекъсната и думата ми бе отнета. Или ние - жителите на общината много искаме, или някои се мъчат да ни върнат много назад във времето. Вместо да си вършат работата по правилата, мислят, че ще надхитрят народа. Помъчих се да се почувствам унизително, защото това беше целта на председателя на Общинския съвет, но не успях! Напротив, разбрах, че тези, които грубо нарушават законите, просто ги е страх от този народ.”
Бурното заседание приключи с питане от съветника Тома Пачалов към председателя Мустафа Джамбаз дали е нарушил правилника. Според М. Джамбаз правилникът се нуждае от промени и е възможно да го е нарушил. “Разчитам на хората с опит да ми помагат”, обобщи председателят.
Ако се върнем към песните от началото, можем само да припомним рефрена “Тогава, тогава предвиждам такъв живот, че само си викам - дано, дано, дано...”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай