Велинград - online - За първи път ще бъде присъдена Национална литературна награда “Милош Зяпков” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За първи път ще бъде присъдена Национална литературна награда “Милош Зяпков”
Публикувано 2009-04-07 10:55:37 от Темпо

Оценявайки приноса на Милош Зяпков за развитието на българската словесност през втората половина на ХХ век, на 27 юни 2008 г. Община Ракитово учреди Национална награда на името на твореца. Това бе акт на признание към родения в Ракитово учител, поет и общественик, чийто книги “Не исках да съм просто жив” и “Събрани творби” бяха издадени посмъртно.

Целта на наградата на името на Милош Зяпков е да стимулира създаването на литературни творби с високи художествени достойнства и да отдаде признание на изявени български творци в жанровете, в които е творил и самият М. Зяпков: поезия, проза и сатира.
Учредители и организатори на наградата са: Община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение на писателите - Пазарджик. Националната литературна награда ще се присъжда ежегодно в рамките на празниците на Ракитово и това ще се случи за първи път тази година. Наградата ще се осигурява от Община Ракитово за книга, публикувана през предходната година или за цялостно творчество. Предложения могат да правят културни институции, творчески сдружения и организации, специализирани издания за художествена литература, поканени от общината физически и юридически лица. Вече са получени 28 предложения, а срокът за представяне на творбите е удължен с 1 месец от получаването на поканата.
Носителят на наградата ще се определя от комисия от председател и четирима членове, назначени със заповед на кмета на община Ракитово. В тази комисия влизат по един представител на учредителите и на семейството на Милош Зяпков. До момента своето участие в журито са потвърдили г-н Иван Есенски от Съюза на българските писатели, г-н Иван Цанев от Сдружението на българските писатели и г-н Никола Иванов от Сдружението на писателите - Пазарджик.
Наградата от грамота, плакет и 1000 евро получава авторът, събрал най-много гласове с тайно гласуване. За да се съхрани смисълът на удостояването и духът на традициите, наградата не може да бъде поделяна.
Националната литературна награда се съпътства и от два конкурса на името на Милош Запков: между автори и между средношколци от Пазарджишка област. Ще бъдат раздадени награди в жанровете лирика, хумор (басня и епиграми) и проза (есе, разказ). За авторите към плакета и грамотата е предвидена награда от 100 евро, а за средношколците - 50 евро. Конкурсите са анонимни, като участниците трябва да изпратят в голям плик до 5 броя творби, а в малък плик - име и адрес за връзка. Приемат се предложения за непубликувани или публикувани през 2008 г. творби. Те ще бъдат оценявани от жури, определено със заповед на кмета на община Ракитово.
Община Ракитово осигурява всички средства за Националната награда и съпътстващите конкурси. Наградите ще бъдат връчени с ритуал на специално тържество в Ракитово, на което ще се изнесе и авторски рецитал с наградените творби.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай