Велинград - online - Изложба зарежда с идеи и настроение за празника 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба зарежда с идеи и настроение за празника
Публикувано 2009-04-14 08:12:15 от Темпо

Майсторките Иванка Саздова, Павлинка Ангелова, Стойка Георгиева, Елена Драева, Маргарита Гергева, Даниела Цопанова, Василка Арсенова-Христоскова и Мария Пещерска показаха най-добрите си образци на писани великденски яйца в Историческия музей. На 10 април там бе открита превърналата се в местна традиция изложба на велинградските майсторки.

За тях етнологът Георги Куманов каза, че всяка година ни изненадват с нови модели и техники. Тази година ни изненадаха и с новата подредба на изложбата. Витрините с яйцата стояха редом с фото-изложбата “Пътят на писаните яйца” и така присъстващите получиха възможността да гледат и да сравняват нашата традиция с тези на Румъния, Молдова, Украйна. Изводът: нашите писани яйца са не по-малко красиви и от най-добрите образци на майсторките от чужбина.
Другата изненада бе, че писани яйца имаше не само във витрините, а десетки от тях бяха подредени на красиви дървени стелажи. Така залата на музея се доближи до вида на голям базар на открито - като този, който бе открит на следващия ден пред Народния театър “Иван Вазов” в София.
Всяка година на изложбата се представят и бъдещите майстори - децата от Ателието за писани яйца, което работи към Историчесия музей под ръководството на Цветанка Грозева. В отделна витрина възпитаниците на ателието показаха как те са усвоили и следват традиционната за Чепинския край техника за изписване с восък и какво са добавили към нея от своето въображение.
Топлите багри на писаните яйца, чашата вино и вкусните пити създадоха истинско настроение за големия християнски празник Великден. Ако искате и вие да се заредите с магията на писаните яйца, посетете музея в дните преди 19 април.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай