Велинград - online - Локомотивите, които теглят туризма - Велико Търново и Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Локомотивите, които теглят туризма - Велико Търново и Велинград
Публикувано 2009-04-14 09:03:08 от Темпо

Велико Търново и Велинград са локомотивите, които търпат вътрешния туризъм и спасяват отрасъла по време на кризата. Това е категоричната оценка на председателя на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Благой Рагин, изразена пред гостите на международната борса “Културен туризъм” в старата столица Търново. Силното представяне на домакините от Велико Търново, което предстои да бъде предложено от БХРА за културна столица на Балканите и на Велинград като вече утвърдена СПА столица на Балканите, доказа думите на г-н Рагин.

От 8 до 11 април Велико Търново бе домакин на туристическата борса с участието на 13 държави. Тази година основният въпрос, който вълнуваше всички, беше как световната криза ще се отрази на туризма. Отговорът на специалистите бе оптимистичен: има път за излизане от кризата и той е именно културният туризъм. “Световната криза ще даде импулс на културния туризъм”, прогнозира известният археолог проф. Николай Овчаров. А Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, отчете данни, според които културният туризъм дори бележи ръст в условията на криза.
Българските общини показаха на изложението във Велико Търново, че страната ни има огромен потенциал за културен туризъм. Видя се, че част от този потенциал вече започва да се реализира като туристически продукт - например проектът на Асеновград за “Родопската Света гора”, на Поморие за музей на солта, на Златоград за етнографски комплекс, на сомелиерите за винени турове. Амбициозни проекти в областта на културия туризъм представиха Кюстендил, Хисаря, Созопол, Несебър, Етъра и още много други градове. Богат опит в развитието на културния туризъм и неговото представяне в интернет споделиха специалисти от Италия, Испания, Шотландия.
Велинград също записа силно присъствие на изложението във Велико Търново. Домакините отправиха специална покана за участие към нашия Исторически музей, който се готви да отбележи 100 години от началото на музейното дело в Чепинския край. Музеят показа част от тазгодишната “Програма Великден” и на щанда на Велинград десетки хора се дивиха на демонстрациите на местната техника за изписване на великденски яйца с восък. Пръв взе писалката “царя” от възстановката на коронясването на Калоян, което домакините показаха на откриването. Сред желаещите да пишат яйца под ръководството на майсторката Даниела Цопанова имаше и много чужденци, които ще запомнят Велинград като център на съхранената през вековете стара традиция. В рамките на многобройните дискусии, които съпътстваха борсата, Дарина Карамихайлова от Сдружението на хотелиерите е ресторантьорите представи Велинград като СПА столица на Балканите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води