Велинград - online - ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН
Публикувано 2009-04-21 09:00:06 от Темпо

Фирма “ПЕТ” даде като награда писалка със сребърен писец
Отбори от по 9 деца от велинградските училища и Драгиново взеха участие в традиционния конкурс за изписване на великденски яйца. Конкурсът се организира от Общинския детски комплекс, Община Велинград и Историческия музей и бе открит официално от кмета Иван Лебанов.

В продължение на два часа всичките 51 участници писаха и боядисваха яйца по уникалната и традиционна за Чепинския край техника “батик”. И за поредна година се видя, че за радост десетки деца и млади хора вече са запалени почитатели и последователи на традицията. Жури с участието на зам.-кмета Валентина Цветанова, майсторката Гера Грънчарова, Снежана Велева и Георги Куманов от музея, директорката на ОДК Юлиана Ковачева дълго избира кои яйца да награди. Победители в трите възрастови групи станаха:
I възрастова група: първо място за Светлана Николова, втора за Велина Филипова, трето за Таня Благова. Поощрителна награда получи 4-годишната Мая Ушева, която бе най-малкият участник в конкурса.
II възрастова група: победител стана Диана Папукчиева, следвана от Магдалена Паскалева и Николина Арсенова. Журито присъди две поощрителни награди в тази група, където конкуренцията е най-голяма - за Емилия Хаджиева и Ани Миленова.
III възрастова група: при най-големите първото място спечели Мария Ангелова, второто Вяра Фотова, а третото Василка Пандева.
За всички призьори имаше грамоти и награди. За първи път тази година от името на фирмата за производство на бои и яйца “ПЕТ” бе връчена и писалка за яйца със сребърен писец. С красиво изписано великденско яйце сребърната писалка заслужи Вяра Фотова. От фирма “ПЕТ”, която от години спонсорира провеждането на конкурса, подариха на всички участници великденски комплекти “Диамантена теменуга”, а от “Премиера 257” лакомства.


Библиотеката нареди изложба на яйца
Библиотеката към читалище “Отец Паисий” спази великденската си традиция и отново подреди изложба-базар на писани яйца. Тази година тя бе разположена във фоайето на читалището, където се стекоха много деца и ученици - екскурзианти и от велинградските училища. Изложбата откри библиотекарката Валентина Тетева, която е не само една от главните организаторки, а и самата тя пише красиви яйца. Участваха още баш-майсторката на писани яйца от Чепинския край Гера Грънчарова, Ели Драева и Лиляна Везева. Събитието уважиха много гости, сред които Весела Златева от общината и Георги Куманов от Историческия музей. Домакините почерпиха с вкусен козунак и вино.


Децата от ателието показаха традицията в столицата
На Велики четвъртък децата от Ателието за писания яйца към Исторически музей - Велинград с ръководител Цветанка Грозева показаха нашата традиция за изписване с восък в Националния етнографски музей към БАН в София. В момента там е подредена голяма изложба на писани яйца, включително от Велинград и демонстрацията бе част от представянето на традицията. Участваха и призьорите от ученическия конкурс за писани яйца, който се проведе ден по-рано във Велинград. Майсторката Мария Пещерска показа как се боядисват писаните яйца, спазвайки традицията да има икона и здравец.
Магията на писаните яйца от Чепинския край бе усетена и от Беатрикс Гомбозон - етнограф и също майсторка на яйца от Унгария. Събитието в Националния етнографски музей премина при огромен медиен интерес, което за пореден път доказа, че традицията на писаните яйца е и чудесна реклама за Велинград.
На снимката на Г. Куманов: известният фотограф Иво Хаджимишев, Петър Русев от “ПЕТ” и най-младите майсторки на писани яйца, като в средата е носителката на “сребърната писалка” Вяра Фотова.

Великден през призмата на математиката
“И стана чудо - Великден” не е име на поредния великденски конкурс, а на математическо състезание. То бе организирано на Велики четвъртък в СОУ “Св.св. Кирил и Методий” от преподавателя по математика г-н Попов. Неговите ученици от пети клас бяха изчислили, че точно на този ден в кабинета по математика ще се случи нещо различно и интересно.
И “чудото” се случи: гатанки, задачи, главобълсканици показаха, че празникът Великден може да бъде видян и през призмата на математиката. Учениците решиха вечния спор кое е първо - яйцето или кокошката, в полза на яйцето, което е на почит по Великден. Специални “великденски кореспонденти” разказаха как празнуват в различни страни по света.
Петокласници заслужено получиха награди за всяка вярно решена задача. А математическото състезание доказа колко е прав Виктор Юго, чиято мисълъл стои над черната дъска в кабинета по математика: “Човешкият ум има три ключа - знание, мисъл, въображение”. С тези три ключа “чудото” винаги може да се случи - не само на Великден!

Банкери организират Великденски празник за деца
На 16 април в клона на ПроКредит Банк на бул. “Стамболийски” 3 служителите на банката организираха специално тържество за възпитаниците на две детски градини от града. Повече от 50 деца от две групи в детската градина участваха в конкурс за боядисване на Великденски яйца. Банкерите бяха осигурили всички необходими материали за малките художници, които обявиха произведенията си на търг. Целта на банковите служители бе да разяснят на малчуганите ролята на парите и смисъла на спестовността.
Великденският празник, който организираха служителите на ПроКредит Банк във Велинград е част от инициативата на банката за финансова образованост на деца. Банкерите редовно организират събития, с които целят да образоват децата от различни възрастови групи за значението на парите, важността на спестяването, както и ролята на банките и техните услуги.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води