Велинград - online - Ще стане ли Ракитово първият успешен модел за интеграция в страната 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Ще стане ли Ракитово първият успешен модел за интеграция в страната
Публикувано 2009-04-21 09:01:45 от Темпо

“Заедно можем повече” - под този надслов премина извънредното заседание на Общински съвет Ракитово на 14 април в голямата зала на читалище “Будилник”. В дневния ред акцентът падна върху точката за ефективната интеграция на уязвимите етнически групи в общината. Сесията започна с химна на България, на ЕС и “Джелем, джелем”. Музикален поздрав към присъстващите отправи фолклорната група “Лулуди” към ОУ “Хр. Ботев” с ръководител Никола Янев, а възпитаниците на Катя Пелева и Мария Дарелова от ОСОУ “Хр. Смирненски” изпълниха рецитал.

Анализ на свършеното от ръководството на общината направи А. Кожухаров, зам.-кмет и председател на Общинския експертен съвет по етническите и демографски въпроси. Той подчерта постигнатото във водоснабдяването на районти от кв. Запад в Ракитово и махалите в Дорково и Костандово, ремонтираните улици, здравеопазването. Най-обстойно внимание бе обърнато на образованието (знае се, че г-н Кожухаров и общински съветници роми бяха внесли предложение за нулев прием в ОУ “Хр. Ботев”). Зам.-кметът непрекъснато акцентираше на несъгласието си със съществуването на сегрегирано училище. Но все пак, имайки предвид постигнатото във възпитанието и образованието в това школо от учителския колектив с помощта на местни структури - отдел “Закрила на детето”, Общинския експертен съвет, детска педагогическа стая, той заключи, че интеграцията трябва да е постепенен и съобразен с потребностите на населението процес. Но с уговорката “Това не е най-верният път”.
След г-н Кожухаров по проблемите и решеването им в училищата и детските градини се изказаха ръководители на учебни заведения. Те обърнаха внимание върху свършеното по общинската стратегия за интеграция, подобряване на учебния процес и материалната база с разработване на проекти и търсене на взаимодействие с неправителствени организации.
Впечатлението от чутото на присъстващите като гости г-н Хюсеинов от Националния експертен съвет по етнически и демографски въпроси, работещ по програмата “Десетилетие на ромското включване”, г.н Г. Кръстев - началник отдел в МС и г.жа Н. Асенова - старши експерт в Областния съвет по етнически и демографски въпроси беше, че интеграцията в община Ракитово се осъществява ефективно. Това се дължи на реалното участие на ромите в общинското управление и виждането на отговорните фактори, че въпросът не е етнически, а социален и се работи за подобряване условията за живот и работа на ромското население. Те осведомиха за оперативните програми и обещаха съдействие на общината.
Последен взе думата кметът Ангел Говедарски, който завърши изказването си с оптимистичното “Нека Ракитово да е първият успешен модел за интеграция в България”.
Местният парламент даде съгласието си общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по проект “Ремонт и благоустрояване на стадиона в Ракитово” във връзка с домакинството на Държавните игри на малките селища през юни т.г. Разгледан бе и въпросът с помещението за зъболекарски кабинет в Костандово.
Извънредната сесия гласува решения за извършване на най-неотложни благоустройствени мероприятия с участието на безработни от етническите малцинства; разширение на регулациите на трите селища и узаконяване на част от извършеното строителство; анализ на посещаемостта в училищата; разкриване отново на Здравния център в кв. Запад и подобряване на училищното здравеопазване и особено на профилактичната работа с децата.
След напрегнатата работа съветници и гости се насладиха на изпълненията на танцовия състав към ОУ “Хр. Ботев” Дорково с ръководител Л. Миланов.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай