Велинград - online - За Вела 65 години след нейната смърт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За Вела 65 години след нейната смърт
Публикувано 2009-04-28 08:47:24 от Темпо

На 3 май се навършват 65 години от смъртта на Вела Пеева. Годишнината ще бъде отбелязана с поклонение и поднасяне на венци пред гроба на патрона на Велинград в 11 часа тази неделя. След това на централния площад ще има концерт на местни изпълнители и състави, които ще изпеят песни за Вела.

По повод юбилейната годишнина прелистихме страниците на книгата, в която посетителите на Историческия музей във Велинград вписват своите впечатления. Тези мнения са неподправено свидетелство за това как днес се възприема историческа личност като Вела Пеева и затова ще цитираме една много малка част от тях:
“Вела Пеева с гордост ще остане вечно в сърцата ни”, пише Елена Георгиева от Пловдив. “Много ни трогна съдбата на Вела Пеева”, са записали семейство Харизанови. Същото споделят Росица и Светослав Симеонови: “Начинът, по който уредникът на музея ни разказа за живота на Вела Пеева, толкова ни трогна, че някои от нас се разплакаха”.
10-годишният Оги от Варна разказва, че е дошъл в музея с мама и тати. Неговата оценка: “Най-голямо впечатление ми направи животът и подвигът на Вела Пеева”. Според връстницата му Мария Пашова в музея има много интересни неща, но най-впечатлена е от стаята на Вела. А 5-годишната Йоана пише, че най-много харесва писмата на Вела.
Много от посетителите на експозицията за Вела Пеева хвалят начина, по който е представена атмосферата на миналото. По страниците на книгата откриваме и десетки комплименти за самия Велинград: “Успех и се гордейте с града си!”, пише Детелина Симеонова.
Мненията само от последната година са наистина много, но думите на семейство Карагьозови от Поморие ги обобщават: “Ако имаше личности като Вела Пеева в сегашно време, България щеше да цъфти”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води