Велинград - online - Май - истинска прелюдия към Празниците на културата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Май - истинска прелюдия към Празниците на културата
Публикувано 2009-04-28 09:03:29 от Темпо

Зам.-кметът Георги Янчев събра представители на културните институции на среща на 24 април по две основни теми: афишът на проявите през май и подготовката за тазгодишните Празници на културата през юли. Спънката пред изготвянето на програмата за Празниците на културата са предстоящите избори за Народно събрание. Докато президентът не насрочи дата за вота, остава отворен въпросът кога ще бъде празникът на Велинград с връчване на званието “СПА столица на Балканите” е който ще даде и началото на Празниците на културата. Затова засега читалищата, музеят и ОДК бяха натоварени да дадат свои план-сметки и предложения, но до конкретика не се стигна.

В истинска прелюдия към Празниците на културата ще се превърне месец май. Тази година програмата е особено богата. По традиция ще бъдат отбелязани 3 май - 65 г. от смъртта на патрона на града Вела Пеева, 6 май - ден на храбростта и Българската армия, 9 май - ден на Европа и на победата над хитлерофашизма и 24 май - ден на нашата писменост и култура. От Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва настояха на 6 май на центъра на Велинград общината да организира голям концерт. Към проявите за 9 май в галерията ще бъде подредена и изложбата “Золотое колцо” на Руския културно-информационен център.
На 15 май на площад “Н. Гяуров” абитуриентите от Велинград ще участват в парад и ще танцуват кадрил - идеята тръгна от словенската столица Любляна и се очаква на този ден хиляди млади хора от много европейски страни да танцуват кадрил, борейки се да влязат в Книгата на рекордите на Гинес.
На 16 и 17 май велинградските есперантисти отново, както преди 20 години, ще са домакини на поредния рожден ден на списание “Български есператнист”. Списанието навършва 90 години, а като част от честването неговият главен редактор ще представи книгата си “Преображение Господне”. Есперантистите ще отдадат дължимата почит и на 65-годишнината от смъртта на Стойо Калпазанов, който е патрон на дружеството във Велинград.
Друга предстояща през май годишнина е 85-ият рожден ден на почетния гражданин на Велинград ген. Атанас Семерджиев на 21 май. В нейното навечерие в Художествената галерия ще бъде подредена изложба с откраднатите преди 15 години и наскоро върнати картини, дарени от генерала.
На 21 май детският фолклорен ансамбъл “Здравче-венче” ще отбележи с голям концерт в читалище “Васил Левски” 20 години от своето създаване. Същата вечер във Велинград ще бъде открит Осмият Балкански конкурс по класическа китара, който от тази година е включен в календара на Министерството на културата. На 21 май сутринта в Историческия музей ще бъде открита изложбата “Българската следа в науката” съвместно с Националния политехнически музей.
На 29 май в читалище “Отец Паисий” ще започне голяма хорова среща, която ще отбележи 90 години от създаването на градския хор и 5 години от смъртта на неговия патрон Николай Гяуров. По повод навършването на 5 г. от кончината на великия бас Снежана Велева отбеляза, че е имало идея делегация от общината да се поклони на неговия гроб в италианския град Модена и да установи контакт със съпругата на певеца Мирела Френи. Но времето е малко и идеята едва ли ще се осъществи.
Към многото културни прояви през май са и юбилеите на две учебни заведения: на 11 май СОУ “Св.св. Кирил и Методий” ще чества 120 години от своето създаване, а на 30 май Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” ще отбележи 60-и рожден ден.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай